Talmannens nästa steg efter att Ulf Kristersson röstats ner
Publicerad 2018-11-14
I morgon kommer talmannen Andreas Norlén att träffa partiledarna på nytt.
Efteråt ska han ge besked om han väljer att be Annie Lööf (C) sondera eller om han lägger fram Stefan Löfven (S) som statsminister direkt.
– Det finns en möjlighet att ge ett sonderingsuppdrag utan att den personen själv ska bli statsminister, säger Norlén.
Alldeles nyss blev omröstningen om talmannen Andreas Norléns första förslag klar. Ulf Kristersson (M) röstades ned med siffrorna 195 mot 154. Därmed deltog alla 349 ledamöter i omröstningen.
Andreas Norlén slog efteråt fast att omröstningen är historisk eftersom det är första gången som kammaren röstat nej till ett förslag för ny statsminister. Även om resultatet var väntat eftersom både Centerpartiet och Liberalerna sedan tidigare hade gjort klart att de skulle rösta emot Kristersson.
– Min slutsats av dagens omröstning är att jag i dag ska kalla partiledarna till ny talmansrunda i morgon, säger talmannen.
Nytt besked i morgon
Senare under morgondagen kommer Norlén att ge besked om vad hans nästa steg blir. Alternativen han ser är i första hand ett nytt sonderingsuppdrag eller att direkt lägga fram en ny statsministerkandidat och ”möjligen något ytterligare”.
Annie Lööf har tidigare sagt sig villig att ta på sig ett sonderingsuppdrag. Hon skulle för den skull inte nödvändigtvis inte vara statsministerkandidat i en ny regering, menade talmannen.
Samtidigt har Stefan Löfven förklarat att han är beredd att bli statsminister på nytt, men att han tycker att det måste ske något som förändrar de politiska låsningarna som funnits sedan han röstades ned som statsministerm för att det ska vara värt för honom att röstas om på nytt.
”Hög tröskel”
Enligt Andreas Norlén skulle han dock rent formellt kunna lägga fram även en person som inte vill röstas om i kammaren. Även om han förutsätter att alla pariledare är beredda att ta på sig statsministeruppdraget.
– Om man säger att "jag vill absolut inte bli statsminister" då är det en hög tröskel att gå fram med en sådan person men jag utgår ifrån att varje partiledare vill bli statsminister, säger han.