M-ledaren ska på krogturné – för att ta tillbaka kontrollen

avOlof Svensson

Skjutningar, brottslighet och misslyckad integration gör att medborgarna inte längre litar på staten, enligt Moderaterna.

Nu ska Ulf Kristersson och Alice Teodorescu Måwe resa runt till städer med problem.

– Vi ska prata om vad staten ska göra för att ta tillbaka kontrollen, säger M-ledaren.

Moderaterna anser att samhällskontraktet mellan staten och medborgarna är i gungning. Människor litar inte längre på att polisen löser brott, de som jobbar och betalar skatt upplever inte längre att staten gör sin del, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Nu ska han och Alice Teodorescu Måwe, huvudsekreterare för partiets idéprogram, besöka ett antal orter i Sverige. Tanken är att möta allmänheten i så kallade ”town hall-meetings”.

Första stoppen är Borlänge och Eskilstuna.

– Det är två fina städer som har problem. Det finns många städer där man upplever att staten inte gör vad man förväntar sig, säger Ulf Kristersson.

Foto: Jimmy Wixtröm
Alice Teodorescu Måwe och Ulf Kristersson.

Staten har börjat fallera

Mötena ska ske på lokala krogar, fler stopp är inplanerade nästa år.

Vad vill ni uppnå?

– Säga att vi ser problemen, och att vi har en idé om hur samhället ska utvecklas. Men också lyssna på människors bild av läget, säger Ulf Kristersson.

M-politikerna menar att det alltid har funnits problem i samhället, men att problemen på senare år har eskalerat.

– Medborgarna gör till stor del sin del, staten har börjat fallera. Då är det viktigt att möta de människor som betalar skatt och upplever problemen, säger Alice Teodorescu Måwe.

”Regeringen gör ingenting”

Ulf Kristersson:

– Om samhällskontraktet går sönder kommer människor att strunta i politiken, då blir det ett segregerat samhälle där man inte längre tror på det gemensamma.

Statsminister Stefan Löfven har tidigare anklagat Ulf Kristersson för att svartmåla och överdriva de problem som finns i Sverige. I sitt tal på partistämman gick Kristersson till hårt angrepp mot regeringens politik. Han slog fast att ett återupprättande av samhällskontraktet står högst på hans prioriteringslista.

– Sverige har allvarliga problem. Och den här regeringen gör nästan ingenting, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM