Näthat

Ministern stöttar Centerledaren efter hatstormen

Annika Strandhäll om angreppen på Annie Lööf: ”Är besinningslöst”

Av: 

Gustaf Tronarp

SAMHÄLLE

Med en bild på ett blomhav ville Annie Lööf uppmärksamma tvåårsdagen av terrorattacken på Drottninggatan.

Inlägget följdes av en hatstorm – där många gav Centerledaren skulden för dådet.

– Hela kommentarsfältet dränktes av personangrepp. Det är fruktansvärt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

”Nästa lastbil är paxad för dig Annie.”

”Du borde bli bränd på bål för vad du verkligen åstadkommit.”

”Med tanke på vilken politik du står för hade du lika gärna kunnat köra lastbilen själv. Deras blod är på DINA händer.”

Det var några av kommentarerna som följde efter att Centerledaren Annie Lööf uppmärksammat tvåårsdagen av terrordådet på Drottninggatan i sociala medier.

Det brinnande hatet fick Lööf att reagera.

”Till alla er som skriver vedervärdiga kommentarer här i denna tråd. Nu vet jag ju att ni gör det oavsett om jag skriver att det är fint väder eller att vi satsar på företagande. Men på en tweet som denna, för att hedras och minnas offren. Oanständigt.

Många reagerade starkt på angreppen och gav Annie Lööf sitt stöd. En av dem var socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Det är helt självklart att hon som partiledare uppmärksammar den här årsdagen. Att hela kommentarsfältet då dränks av personangrepp är fruktansvärt, säger ministern till Aftonbladet.

”Dödar möjligheter till dialog”

Även Annika Strandhäll får ofta ta emot hot och hat på nätet.

– Det spelar ingen roll vad man skriver om. Jag kan önska folk en trevlig helg och få 40 kommentarer som är under all kritik.

Enligt Strandhäll har hatet eskalerat på senare tid.

– Jag märker att det bara blir mer och mer, både på Facebook och Twitter. Det kan handla om sexuella påhopp, hur dum i huvudet man är eller hur ful man är.

Hur reagerar du på det som skrivs?

– Tyvärr har jag blivit van. Jag har en väldigt tjock hud. Men det som är sorgligt är att det här riskerar att döda alla möjligheter till sansad dialog.

– Mitt syfte med att finnas på de här plattformarna är att föra samtal med människor. Men det blir väldigt svårt när allt dränks i påhopp och personangrepp.

Har funderat på att lämna

I perioder då hatet blivit särskilt intensivt har Annika Strandhäll övervägt att lämna de sociala medierna.

– Emellanåt har jag funderat på om det är värt att vara kvar. Men samtidigt är det precis vad en del av de här människorna vill. De vill tystna starka röster som de tycker illa om, säger hon, och fortsätter:

– Vi har ett samhällsklimat där det finns högerpopulistiska krafter som vill skapa rädsla och misstro. Då måste vi som inte tänker acceptera det stå upp tillsammans och stötta varandra. Vi har inte råd att backa.

Aftonbladet har sökt Annie Lööf. Via sina pressekreterare avböjer C-ledaren att kommentera inlägget utöver det hon skrivit i sociala medier.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ord kan skrämma, radikalisera – och bidra till mord

ÄMNEN I ARTIKELN

Näthat

Annika Strandhäll

Annie Lööf

Sociala medier