Politiker reste till Stockholm för att få corona

Lokalpolitikern Urban Persson ville smittas med corona och reste till Stockholm.

– Det är en hysteri det här. Man kan inte göra något åt spridningen, säger han.

Nu har fallet nått Justitieombudsmannen, JO.

Urban Persson sitter i Storfors kommunfullmäktige för det lokala partiet Storforsdemokraterna. Stockholmsresan gjordes för fyra veckor sedan, i sällskap med en läkare han känner.

– Hon åkte i tjänsten och ville bli sjuk före andra. Det är logiskt tycker jag. Jag hängde på, som en rolig grej. Jag hade inget att förlora eller vinna på det, säger han.

Urban Persson vill inte uppge vem läkaren han hade sällskap med är.

Folkhälsomyndigheten hade vid tidpunkten för resan gått ut med en avrådan från onödiga resor till Stockholm och andra storstäder.

Urban Persson sitter i kommunfullmäktige för partiet Storforsdemokraterna.
Urban Persson sitter i kommunfullmäktige för partiet Storforsdemokraterna.

Har inte gjort något fel

Urban Persson tycker dock inte att det har någon betydelse eftersom han inte anser sig tillhöra någon riskgrupp.

Du kan smitta andra som blir väldigt sjuka?

– Jag ser ingen sådan koppling, jag har inte gjort något fel. Stockholm är ändå på väg mot flockimmunitet och det kommer till Storfors också. Slår vi ner det kommer det komma en andra våg, säger han.

Slickade på räcke i rulltrappan

Urban Persson uppger att han ”tyvärr” inte har fått corona. Till tidningen Värmlands Folkblad säger han hade för avsikt att träffa en coronasmittad person i Stockholm.

–Jag är 63 år och har diabetes och högt blodtryck. Men jag är säker på att det inte skulle vara några problem. Problemet var att vi inte fick träffa den smittade, så det funkade inte. Jag testade i och för sig att slicka på ett rulltrapperäcke i tunnelbanan, men det bet inte, säger han till tidningen.

JO-anmält kommunalråd

När han nyligen skulle delta i en budgetberedning i Storfors, med representanter för de övriga partierna, bad kommunalrådet honom att inte närvara på mötet.

– Jag har diabetes och min fru har genomgått ett stamcellsbyte, vi är båda i riskgrupp. Om någon säger att den har varit i väg för att bli smittad av corona tycker jag inte det är lämpligt att vi sitter i samma rum, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S) till SVT, som var först med att rapportera om händelsen.

Nu har Urban Persson skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, eftersom han nekades vara med på mötet.

– Jag skulle självklart få varit med. Folk har blivit hysteriska på den här smittan, säger han.

”Det är som med klimatet”

Urban Persson har uppfattningen att man inte hindra smittspridningen. Allra minst genom att ”dra i spakar från Stockholm”.

– Det finns ingen anledning för staten att ge sig in i det här överhuvudtaget. Det är som med klimatet.

Du är förtroendevald, borde inte du ta myndigheters avrådan på allvar?

– Det har ingen betydelse, jag var smittfri när jag var på det här mötet. Då har jag rätt att delta.

Men du har väl också ett ansvar att följa myndigheters rekommendationer för att begränsa smittspridning?

– Det vet jag inte. Det är många som reser till Stockholm. Det har inte med saken att göra. Smittan rör sig, vi kan inte påverka den.

Urban Persson representerade tidigare Sverigedemokraterna. Strax innan valet 2018 hoppade han av partiet och bildade Storforsdemokraterna.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publisert: