Liberalerna

Sabuni lovar att hålla avtal med Löfven

avPär Karlsson

VÄSTERÅS. Hon har kallat Januariavtalet för en ”pyttipanna utan röd tråd”.

Men när Liberalernas landsmöte inleddes lovade partiledaren Nyamko Sabuni att hålla uppgörelsen.

– Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi hålla vår del och se till att samarbetet blir framgångsrikt, säger hon.

I dag, fredag, inleddes Liberalernas landsmöte i Västerås. Där ska partiet besluta om vilken politik man ska driva de kommande åren.

Partiledaren Nyamko Sabuni, som i juni efterträdde Jan Björklund på den posten, öppnade med ett kort tal.

L-ledaren, som dras med usla opinionssiffror, har signalerat att hon inte tror på snabba lösningar utan att partiet i stället måste bygga en stabil grund för att bli ett parti att räkna med igen.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Nyamko Sabuni

Avstamp inför 2022

Det arbetet ska inledas på helgens landsmöte.

– Det här är ett avstamp inför valet 2022, det är 34 månader kvar, tillsammans tar vi varje dag i besittning, säger Sabuni.

Sedan Sabuni tog över som partiledare har förtroendet för henne dalat.

Hon har själv sagt att det beror på att väljare, trots att hon sagt motsatsen, trodde hon skulle bryta Januariavtalet, som L ingick efter valet med Centerpartiet och regeringen.

Men Sabuni är kritisk till delar av avtalet, Hon har kallat det för en ”pyttipanna utan röd tråd”. Samtidigt lovade hon ombuden att hon inte ska leda sitt parti ur uppgörelsen denna mandatperiod.

– Man ska alltid kunna lita på Liberalerna. Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi hålla vår del och se till att samarbetet blir framgångsrikt.

”Naturligt klimatparti”

Hon lyfte också fram de politiska reformer som L fått igenom tack vare avtalet, bland annat språkkrav för medborgarskap och slopad värnskatt vid årsskiftet.

Under sin korta tid som partiledare har Sabuni lovat att L ska utveckla sin klimatpolitik. Inför landsmötet har partistyrelsen lagt fram en rapport, där man bland annat öppnar för avgifter på motorvägar i Sverige.

– Liberalerna ska bli ett naturligt klimatparti i Sverige. Vi måste leverera svar som leder till omställning från fossila till fossilfria.

Hon avslutade sitt tal med att berätta varför hon kom tillbaka till politiken, efter flera år i näringslivet.

– Jag sökte mandat för liberal handlingskraft, för att vi ska bli en liberal motor. När andra tittar bort tittar vi orättvisorna rakt i ansiktet.

I morgon håller Sabuni sitt stora linjetal på landsmötet.

ARTIKELN HANDLAR OM