Rekordhögt stöd för SD – knappar in på S

Ny väljarbarometer från Aftonbladet Inizio

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-09-26

Här kommer hemska nyheter för Stefan Löfven.

Socialdemokraternas position som största parti är hotad.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio fortsätter Sverigedemokraterna att öka och är nu hack i häl.

I riksdagsvalet 2018 ökade Sverigedemokraterna mest av alla partier. Men resultatet, 17,5 procent, var ändå en besvikelse för partiledaren Jimmie Åkesson som hoppats på mycket mer.

Efter valet har man fortsatt växa. En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att stödet för SD ökar för fjärde månaden i rad. Under mätperioden har flera saker hänt, de blocköverskridande samtalen om gängkriminaliteten havererade och flera borgerliga partiledare åkte på bjudresa till Tel Aviv.

SD ökar med 1,4 procentenheter och skulle få 22,4 procent av rösterna om det vore val i dag, den högsta noteringen någonsin sedan mätningarna inleddes efter valet 2014.

– Det är ”all-time-high”. De hade nästan lika höga siffror i mars 2017 och i samband med decemberöverenskommelsen 2015, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

S tappar stöd

Det innebär också att SD ökat med nästan fem procentenheter sedan valet 2018 och nu närmar sig Socialdemokraterna i kampen om att vara största parti.

– SD hämtar framför allt väljare från Moderaterna. Väljarna uppfattar att SD har tydligare besked i viktiga frågor, som rör skjutningar och gängkriminalitet. Det har vi sett i tidigare mätningar och den diskussionen har fortsatt, säger Nelsson.

För Socialdemokraterna är trenden den motsatta. Partiet har tappat kraftigt sedan valet, då man nådde 28,3 procent och lyckades sitta kvar vid makten.

I månadens mätning backar S igen, med 1,6 procentenheter till 23,9 procent.

En tid före valet förra året var man nere på samma siffror, men en framgångsrik spurt, där man ofta attackerade SD, gjorde att man vann väljare i slutskedet.

KD har halverats

Raset kommer efter att den S-ledda regeringen presenterat den första budget man förhandlar fram med C och L, en budget som lett till kraftig kritik från delar av arbetarrörelsen.

– Många väljare känner sig vilsna efter budgeten, de upplever att det är högerpolitik som gynnar höginkomsttagare. Det stora tappet sker till Vänsterpartiet i första hand men man tappar även till C och SD, säger Karin Nelsson.

Mätningen visar också att Kristdemokraterna fortsätter att tappa. Sedan rekordsiffran i mars, då KD fick 12,1 procent, har man förlorat mer än hälften av sina väljare.

För övriga partier är förändringarna små. Centerpartiet och Vänsterpartiet ligger en bit över sina valresultat från 2018 medan Liberalerna och Moderaterna hamnar en bit under. L ligger under riksdagsspärren, på 3,5 procent, vilket innebär att Nyamko Sabuni inte fått fart på partiet ännu.

Miljöpartiet får stöd av 4,2 procent, exakt vad man hade i valet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS VIDARE