Amineh Kakabaveh

Uppgörelse klar mellan Kakabaveh och V-ledningen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Den infekterade konflikten mellan Amineh Kakabaveh och Vänsterpartiet är på väg att ta slut.

Parterna har nu enats om en uppgörelse om att inte angripa varandra framöver.

– Jag tycker det har varit viktigt att vi fått en överenskommelse och det är väldigt viktigt att den hålls, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

För några veckor sedan kunde Aftonbladet rapportera om att den långdragna konflikten mellan Amineh Kakabaveh och V:s partiledning fördjupats. Riksdagsledamoten skrev själv i ett brev i till partistyrelsen att samtalen mellan henne och partisekreteraren Aron Etzler, där även en samtalskonsult varit involverad, hade brutit samman.

Men samtalen fortsatte och nu har man nått en uppgörelse - som både parter har accepterat. Den handlar i grunden om att man inte ska fortsätta att angripa varandra.

Bråket grundar sig i en intern debatt kring hedersvåld och kvinnoförtryck som blossade upp inom V för drygt två år sedan. Kakabaveh har anklagat sin partiledning för att blunda för kränkningar i förorten och inom islam. V-ledningen har svarat med att man bekämpar mäns våld mot kvinnor i hela samhället, inte bara i förorten.

Långdragna konflikten på väg att ta slut

Historien tog sedan en ny vändning där Kakabaveh delade en rasistisk film på Facebook där somalier målades ut som våldtäktsmän och tjuvar. Hon tog snabbt bort filmen och bad om ursäkt, men försvarade till en början delar av innehållet.

Kritiken, både inifrån och utifrån partiet, blev hård. Sedan dess har partiet varit splittrat i synen på Kakabaveh. Hon har både fått starkt stöd men har samtidigt skaffat sig fiender i partiet.

Men nu har man alltså kommit överens om en uppgörelse. I ett brev till partistyrelsen skriver Kakabaveh att hon godtagit det förslag på överenskommelse som partiets verkställande utskott föreslagit. Tidigare har hon tagit strid mot flera formuleringar.

Kakabaveh har även släppt kravet på att få se den lista på människor som velat utesluta henne.

Men hon är fortsatt kritisk mot partiledningen. I brevet skriver Kakabaveh att hon det inte känns meningsfullt att gå på fler möten i ärendet:

”När viljan till dialog och att svara på frågor saknas, så har jag bestämt mig för att godta den text som VU godkänt. Jag vet att det inte finns ett stort tryck från partiets gräsrötter att denna fråga ska lösas. När inte VU anser sig ha tid, så är jag beredd att ta ansvar.”

Hon skriver också att hon tröttnat och att ”de stora utmaningar som jag arbetar med konkret varje dag är så mycket viktigare än dessa destruktiva sittningar”.

”Viktigt att uppgörelsen hålls”

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler bekräftar uppgörelsen.

– Det här är en frivillig och ömsesidig överenskommelse som handlar om att inte angripa varandra och respektera politiska åsiktsskillnader i partiet, säger han.

Är saken ur världen nu, eller kommer det att bli fortsatta samtal?

– Jag kommer ha samtal med Amineh Kakabaveh också i fortsättningen. Men det vi har kommit överens om nu är att inte angripa varandra.

Hur ser du på den konflikt som varit?

– Överenskommelsen är sluten därför att de som röstar på V eller är medlemmar i partiet vill att vi ska arbeta för jämlikhet, en ekonomi för alla och att vi ska använda vår kraft utåt. Det är alltid dåligt för ett parti att ha företrädare som är i luven på varandra.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Har du och partiledningen någon anledning att vara självkritiska?

– Jag tror att hela partiet kan lära sig av varje konflikt som finns. Man försöker alltid lära sig och gå framåt. Jag tycker det har varit viktigt att vi fått en överenskommelse och det är väldigt viktigt att den hålls.

Amineh Kakabaveh skriver i ett sms till Aftonbladet:

– Jag tycker att det bara drog ut på tiden och jag har viktigare politiska uppgifter att stå i än att vänta på möten som inte blev av och på svar som uteblev.
Jag är beredd, som alltid att ta ansvar även om hedersförtrycket måste bli allas ansvar att kämpa emot det.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kakabaveh petas från riksdagslista

ÄMNEN I ARTIKELN

Amineh Kakabaveh

Vänsterpartiet

Aron Etzler