Björklunds varning: Riskerar att förlama vårt parti

SAMHÄLLE

Jan Björklund varnar för att ordförandestriden i Liberalerna kommer att förlama partiet.

Han har inga planer på att kliva åt sidan.

– Jag kandiderar, jag är taggad och sugen att leda vårt parti in i valrörelsen, sa han under en extrainkallad pressträff.

Jan Björklund kommenterade under en extrainkallad pressträff Birgitta Ohlssons besked att hon utmanar honom om posten som partiledare. *Han

– Jag tycker det är olyckligt att vi har hamnat här. Vi är ett parti som är på gång, vi har en förnyelse på gång. Jag är orolig för att det som nu händer istället leder till sex månader av interna personkonflikter, säger han och syftar på stämman i höst då ordförandefrågan officiellt fastslås.

– Att sätta igång det här nu riskerar att förlama vårt parti.

Björklund säger vidare att han känner sig taggad på att fortsätta och att hans bedömning är att stödet för honom är starkt inom partiet.

Han menar också att han har en större erfarenhet och har en större bredd än vad utmanaren Ohlsson har:

– Jag har en betydande erfarenhet och har en annan yrkesbakgrund utanför politiken. Jag ligger i vår politiska mittfåra och har därför lättare att samla vårt parti. Det är viktigt när man går till val i en avgörande valkamp.

Björklund uppmanar nu partiets länsförbund att ge tydliga besked i frågan så fort som möjligt. Han hoppas att processen blir kortare än de sex månader som är kvar till Liberalernas landsmöte i höst.

– Om vi ska ägna sex månader åt personkonflikt så blockerar vi den politiska diskussionen. I synnerhet så kommer vi blockera den politiska information vi vill ge till våra väljare. Allt kommer att handla mer om personkonflikter än sakfrågorna.

Wikström stödjer Ohlsson

Tidigare under fredagen gick ett tungt namn inom Liberalerna ut och meddelade sitt stöd till Birgitta Ohlsson. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström skriver på Facebook att hon anser att Ohlsson är mest lämpad för posten.

”Med sitt socialliberala patos, sin gedigna erfarenhet som riksdagsledamot och EU-minister under en följd av år i kombination med hennes brinnande entusiasm, hennes bildning och engagemang, hennes kraft och energi och starka förmåga att entusiasmera människor kommer hon att kunna leda den politiska kampen i centrala socialliberala frågor.” skriver hon.

Malmström stödjer Björklund

Hon tillägger Björklund har varit ”utomordentligt viktig” för partiet, inte minst i skolfrågan. Oavsett vem av dem som väljs vid landsmötet i höst så kommer partiet ha en stark ledare, skriver hon. Hon avslutar inlägget med orden:

”Jag är övertygad om att Birgitta Ohlsson har förmågan att både vinna debatter- och samtidigt vinna människors sympati. Om landsmötet ger henne det mandatet, så kommer hon att kunna leda en liberal förnyelse mot framtida valsegrar.”

EU-kommissionär Cecilia Malmström meddelar TT att hon stödjer Jan Björklund. Hon anser att han gör ett bra jobb och bör leda Liberalerna i nästa valrörelse.