M-toppen: ”Stockholmarna inte imponerade”

Krisen för Moderaterna och Anna Kinberg Batra är tydligast i väljartäta Stockholms stad.

På sex månader har antalet som sympatiserar med partiet minskat kraftigt i huvudstaden, från 31,2 till 22,5 procent.

– Stockholmarna är inte alls är imponerade över den diskussion som har varit kring utspelet om Sverigedemokraterna, säger Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad.

I förra veckan rapporterades det om både avgångskrav och ett stort internt missnöje med M-ledaren Anna Kinberg Batra. Aftonbladet erfor att kritiken var som fränast i partidistriktet i Stockholms län. På en välbevakad presskonferens i fredags meddelade Kinberg Batra att hon sitter kvar, men att både partisekreterare och rättspolitisk talesperson i partitoppen byts ut.

När SCB i dag presenterade sin partisympatiundersökning visar siffrorna på att läget är värst i Stockholms stad. På sex månader har antalet väljare som sympatiserar med M minskat kraftigt i den väljartäta och strategiskt viktiga huvudstaden, från 31,2 till 22,5 procent. I dag styrs staden av en rödgrönrosa majoritet.

Joakim Larsson, ordförande för M-distriktet i Stockholms stad, oroas av SCB-siffrorna.

– Det är allvarligt. Vi ligger alldeles för lågt. Vi måste arbeta väldigt mycket mer med detta och ser till att vi får ett tydligt övertag för Alliansen. Men det är jämnt mellan blocken i Stockholm, det är match om makten i stadshuset, säger han.

”Stockholmarna inte imponerade”

Han är tydlig med att diskussionen kring Kinberg Batras besked i januari, när hon öppnade för samarbete med Sverigedemokraterna, inte alls har gått hem i Stockholm.

– Det är helt uppenbart att stockholmarna inte alls är imponerade över den diskussion som har varit kring SD-utspelet. Det är också uppenbart att vi behöver bli mycket tydligare med att det är Alliansen som vi vill regera med, säger Larsson.

Han säger samtidigt att Kinberg Batras nya linje gällande SD, inte gäller i Stockholm.

– Nej, vi är väldigt tydliga med att SD står för något som vi inte kan tänka oss överhuvudtaget i Stockholms stad. Vi ser dem som en ytterlighet. Vi kommer att kunna styra den här staden tillsammans med övriga Allianspartier. Vi samarbetar och samtalar inte med SD.

Hur ser ditt förtroende för Anna Kinberg Batra ut?

– Jag har förtroende för Anna. Jag tror att det har varit lite av ett uppvaknade i förra veckan med den diskussion som har varit. Det är en krisinsikt som har behövts. Både partiledningen, riksorganisationen och alla andra måste arbeta mer med kommunikationen av vår politik.

Larsson beklagar samtidigt att partiledningen under våren ägnat tid åt regeringsfrågan och spelteoretiska diskussioner i stället för att ha presenterat politiska reformer.

– Det är politiken som är det väsentliga, men det har överskuggats av annat. Det har varit väldigt olyckligt och det är ingenting som man har varit imponerad av i storstäderna.

Publisert:

LÄS VIDARE