Löfvens om Allians-förslagen: Tror på tomten

avJonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Allianspartiernas kriser går Stefan Löfven in i partiledardebatten på offensiven.

Och statsministern kommer använda oppositionens sammanlagda skatteutspel mot dem.

– De som säger att man kan sänka skatten med 100 miljarder utan att det syns på välfärden tror på tomten, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
Statsminister Stefan Löfven (S).

I dag drabbar partiledarna samman i riksdagsdebatt.

En sargad allians ställs mot en regering som vill krångla sig ur blockpolitikens tvångströja.

När Aftonbladet möter statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin på Rosenbad, står dörren till C och L fortsatt på vid gavel. ”Vi står i den politiska mitten, vi är redo att samarbeta över blockgränserna”, upprepar de. Stefan Löfven menar att han inte ser något seriöst regeringsalternativ lett av Moderaterna.

– Moderaterna säger att de kan samarbeta med Sverigedemokraterna, jag har väldigt svårt att se att det skulle leda till någon framgång i valet.

– Centerpartiet och Liberalerna säger på riktigt att de inte vill ha ett samarbete med SD. Det som återstår, framför allt för Annie Lööf, är ju att säga att det innebär att då kan vi inte ha Anna Kinberg Batra som statsminister, som ju samarbetar med SD.

Det har varit en del utsträckta händer, senast från Jan Björklund i SVT:s Agenda.

– Det tycker jag är positivt, säger Stefan Löfven.

Har du och Jan Björklund träffats och pratat om det här?
– Vi pratar när vi behöver göra det vid olika tillfällen. Jag pratade också i dag med Annie Lööf om en fråga, så vi pratar vid olika tillfällen med varandra. Men det är klart att det är positivt att Jan Björklund slår fast att det här är inte acceptabelt.

Argumentet: 100 miljarder

Isabella Lövin menar att det är tydligt att SD inte kommer att sälja sig gratis.

– Det är uppenbart för alla att Moderaternas kris är allvarlig. Om man tittar på det parti som man är villig att luta sitt framtida regeringsinnehav på, så är det ju ett parti som inte är med på de stora blocköverskridande överenskommelser vi har. Det visar vad Moderaterna är beredda att kompromissa med i sitt innehåll, säger Isabella Lövin.

Under partiledardebatten kommer regeringsföreträdarna att försöka använda Alliansens splittring emot dem och visa vilken effekt de anser den får för politiken. Att stapla deras skattesänkningar på hög blir ett av argumenten.

– Moderaterna föreslår 30 miljarder i skattesänkningar. Lägger man ihop de borgerliga förslagen – utan att dubbelräkna – då är vi uppe i 70 miljarder. Ska man dessutom lägga till SD:s förslag som de skrev om i Dagens Industri, är det 105 miljarder i skattesänkningar.

– De som säger att man kan sänka skatten med 100 miljarder och det kommer inte att synas på välfärden tror på tomten, säger Stefan Löfven.

”Glädje inför framtiden”

I en artikel som Aftonbladet publicerade förra veckan, berättade flera höga sverigedemokrater att man oroar sig över att Moderaterna sjunker ihop – och att man i stället ska satsa offensivt för att försöka locka till sig S-väljare. ”Därifrån bör vår nästa väljarflytt komma”, sa partisekreterare Richard Jomshof till Aftonbladet då.

Det utspelet är inget som Stefan Löfven känner sig hotad av.

– Nej, det gör jag inte. Vi har påbörjat ett samhällsbygge, som visar att vi tar oss an de utmaningar som det här samhället står inför. Men däremot har jag sagt att SD tillsammans med Moderaterna är vår huvudmotståndare.

– Svaret för Sverige är blocköverskridande samarbete, på något sätt. Nu är det Sverige först. Att vi känner glädje inför framtiden. Ett populistparti, de har ingen kraft att göra det. För dem är det bara oro och besvär. Vi har utmaningar, men vi kan baske mig klara dem, säger Stefan Löfven.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM