Gapet mellan blocken minskar kraftigt

avJonathan Jeppsson

Gapet mellan de politiska blocken är nästan utraderat.

Med drygt ett år kvar till valet har de rödgröna i stort sett ätit upp Alliansens försprång – skillnaden är nu 0,6 procentenheter, enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer.

– Man kan säga att Alliansen befinner sig i någon sorts kris, säger Inizios opinionschef Karin Nelsson.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE
Statsminister Stefan Löfven har all anledning att se nöjd ut.

Socialdemokraterna går fram 1,7 procentenheter och når 27,4 procent – den största enskilda förändringen i Aftonbladet/Inizios junimätning.

– Det vi ser under flera mätningar är att det går i rätt riktning, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Förtroendet för Socialdemokraterna och för Stefan Löfvens arbete och det som regeringen gör, visar resultat. Sen är självklart målet att ligga på ännu högre nivåer.

Samtidigt tappar Moderaterna 0,4 och når 16,4 procent - den lägsta siffra partiet noterats för sedan Inizio startade sina mätningar.

”Någon sorts kris”

Även Centerpartiet och Liberalerna tappar vilket för med sig att glappet mellan de politiska blocken minskar från 3,4 till 0,6 procentenheter.

Så liten har inte skillnaden varit sedan november 2016.

– Ska man försöka sammanfatta kan man säga att Alliansen befinner sig i någons sorts kris, även om rörelserna kanske inte är så stora. Moderaterna har haft ett kuppförsök, KD kommer inte in i debatten, hos Liberalerna blir Jan Björklund utmanad av Birgitta Ohlsson och för första gången på många, många månader är uppgången för Centerpartiet bruten, säger Karin Nelsson, opionschef på Inizio,

Liberalerna, plötsligt indragna i en personstrid om partiledarskapet, balanserar nu farligt nära fyraprocentsspärren.

– De backar inte så mycket, men Birgitta Ohlssons utspel var inte något som stärkte Liberalerna, det kan man konstatera, säger Karin Nelsson.

Dyster läsning

Samtidigt är junimätningen dyster läsning för Miljöpartiet, som vägrar lyfta och ligger kvar på strax över tre procent.

– Tittar man djupare på siffrorna ser man att de väljare som MP tappade förra våren och som sedan dess varit osäkra ser ut att ha gått till Socialdemokraterna i första hand.

Karin Nelsson menar också att de händer som sträckts ut över blockgränsen kan få effekten att Vänsterpartiet kan hamna i trubbel framöver.

– Att S har öppnat för att samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet innebär ju att Vänsterpartiet kan vara nästa krisparti när vi nu går in i ett valår, säger Karin Nelsson.

Sverigedemokraterna tappar 0,4 procentenheter och landar på 20,4 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM