SD-politiker ger pengar åt nazistiska NMR

Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla har stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt.
Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla har stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ekonomiskt.

Fjorton sverigedemokratiska kommunpolitiker har ekonomiskt stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Det avslöjar tidningen Dagens ETC.

En av dem är Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla.

Han tyckte att ”det var en god sak”, säger han till Dagens ETC.

En anonym grupp som kallar sig ”No front friday” har hackat tidningen Nordfronts serverar. Nordfront är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens internetportal.

Tidningen Dagens ETC har kommit över namn på 1 100 stödmedlemmar, kunder i webbutiken och skribenter på Nordfront.se.

Två allianspolitiker, en vänsterpartist och en handfull personer från det numera nedlagda Svenskarnas parti har gett NMR ekonomiskt, visar Dagens ETC:s granskning.

Men SD-politiker är flest.

14 SD-politiker stöttar NMR

14 personer som de senaste åren representerat SD på kommunnivå dyker upp i registren. Vissa har betalat för ”stödmedlemskap”, andra har beställt varor från deras webbshop.

I dag har fem av dem politiska uppdrag för SD.

Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, blev stödmedlem för 500 kronor den 27 september 2012, ungefär samtidigt som han blev medlem i Sverigedemokraterna.

I juni 2013 gjorde han ytterligare en transaktion samtidigt som han blev alltmer aktiv inom SD.

”SD:s ideologi i linje med mina uppfattningar”

Enligt Dagens ETC har han skrivit inlägg på Nordfront som kan tolkas som antisemitiska. Någonting Franzén förnekar.

Han nekar även till att sympatiserar med NMR.

– Jag stödjer inte någon nationalsocialistisk organisation. Jag har istället valt att engagera mig i SD eftersom deras ideologi, politik och retorik ligger i linje med mina egna uppfattningar, säger Fredrik Franzén till Dagens ETC.

Han fortsätter:

– Jag ansåg och anser fortfarande att NMR har en alltför hårdför och kollektivistisk politik och ideologi, med ett både felaktigt och onödigt fokus på judars politiska roll i Västvärlden.

De utpekade uppmanas att lämna SD

Sverigedemokraterna kommer att uppmana de fem aktiva politikerna som stöttat NMR att lämna partiet. Partiet har efter Dagens ETC:s avslöjade tagit kontakt med ordföranden i de distrikt där de fem utpekade är politiskt aktiva.

– Har man åsikter som inte ligger i linje med vår ideologi och som inte finns i våra dokument har man ingenting i vårt parti att göra, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på SD, till Aftonbladet.

Gustafsson fortsätter:

– Om uppmaningen att lämna partiet inte efterlevs kommer vi att titta på varje enskilt ärende och överlämna dem till vårt medlemsutskott för närmare granskning. Ett av alternativen de har är att föreslå uteslutning ur partiet, säger han.

Publisert: