Åkessons krav: Inflytande i AKB:s regering

SD-ledaren Jimmie Åkesson tänker inte stödja en eventuell alliansregering utan att få något tillbaka.

I en intervju med SVT lägger han fram flera tydliga krav till M-ledaren:

– Har Anna Kinberg Batra för avsikt att bilda regering vill vi ha inflytande över hur den regeringen ser ut, hur den regeringens politik ser ut och naturligtvis ingå i samtal om regeringens politiska prioriteringar.

Trots att de övriga Allianspartierna ratar förslaget om ett samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott ändrar Anna Kinberg Batra inte uppfattning.

Hon vill också att Alliansen går fram med en gemensam budget redan till hösten - något som skulle kunna fälla den sittande regeringen.

På onsdagsmorgonen intervjuades SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s ”Gomorron Sverige” om Moderaternas utspel.

– Jag har utgått från att det här ska komma någon gång, sa han.

Lägger fram krav

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att SD kommer att stödja en alliansbudget, något han stod fast vid i ”Gomorron Sverige”. Det avgörande för SD är att den nuvarande regeringen avsätts, sa Åkesson.

– Vad som händer därefter är en annan fråga. Har Anna Kinberg Batra för avsikt att bilda regering vill vi ha inflytande över hur den regeringen ser ut, hur den regeringens politik ser ut och naturligtvis ingå i samtal om regeringens politiska prioriteringar, sa Jimmie Åkesson.

Han preciserade inte hur han vill att det inflytandet ska se ut. Däremot betonade han att den Moderaternas nuvarande invandringspolitik måste prägla en eventuell alliansregerings politik.

– Sedan finns det brister som den tidigare moderatledda regeringen hade, till exempel barnfamiljers villkor, offentliganställdas villkor och de fattiga pensionärernas villkor...Vi vill vara en garant för att en moderatledd regering inte går för långt till höger.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jimmie Åkesson för en kommentar. Anna Kinberg Batras presschef Linda Norberg säger att SD-ledarens krav inte påverkar det Anna Kinberg Batra sagt tidigare.

– Anna Kinberg Batra vill inte regera med Sverigedemokraterna, hon vill inte förhandla budget med Sverigedemokraterna, det vill hon göra med Alliansen, säger Linda Norberg.

Publisert:

LÄS VIDARE