Lööfs attack mot Löfvens Sverigeresa: ”Ett svepskäl”

GÖTEBORG. I nästa vecka ger sig statsminister Stefan Löfven ut på en resa till mindre orter runt om i Sverige.

Centerledaren Annie Lööf kallar turnén för ett ”svepskäl”

– Han har ju ingen politik för landsbygden. Hans politik är tvärtom något som är skadligt och ökar de regionala klyftorna i Sverige, säger hon.

När Centerpartiet i dag inledde sina kommundagar i Göteborg höll partiledaren Annie Lööf ett tal där hon till stora delar försvarade den svenska landsbygden. Hon vände sig kraftigt emot att delar av Sverige omnämnts som ”skräpytor” i debatten den senaste tiden.

– Vilket vedervärdigt ord. Det är en underdrift att säga att det inte riktigt är min bild av verkligheten, sa Lööf.

Inför kommundagarna har C presenterat två nyheter som båda rör den svenska landsbygden. Det handlar om slopad fastighetsskatt i tio år för de som startar verksamhet i tomma lokaler på landsbygden och mer pengar till satsningar på regionala tågbanor.

I sitt tal vände sig Lööf kraftigt emot den bild som hon menar finns av svensk landsbygd, men varnade också för de problem som finns i det hon kallar ”det bortglömda Sverige”. Där pekade hon både ut bruksorter på dekis och problemfyllda utanförskapsområden i störstädernas förorter.

Kritisk inför Löfvens resa

I nästa vecka ger sig statsminister Stefan Löfven ut på en resa där han ska besöka en lång rad mindre orter runt om i Sverige. Flera av ministrarna i hans regering ska göra samma sak.

Före jul när Löfven träffade människor i Enköping slog han fast att både han och övriga i regeringen ska bli mer synliga i människors vardag framöver, bland annat för att ta kampen mot växande populism. Det kommer alltså att bli fler resor under våren.

Men Annie Lööf tvivlar på Löfvens engagemang för landsbygden och menade att Socialdemokraterna under lång tid negligerat både bruksorterna och glesbygden. Centern vänder sig kraftigt emot regeringens planer på en kilometerskatt och flera av de skattehöjningar man genomfört.

– Det är bra att fler partier får upp ögonen för landsbygden och det är bra att även Stefan Löfven reser runt i landet. Jag har ju gjort det under många år. Men det viktigaste är kanske inte att man reser och lyssnar utan att man gör skillnad, säger hon.

”Ett svepskäl”

Hon kallar Löfvens resa för ett ”svepskäl”.

– Han har ju ingen politik för landsbygden. Hans politik är tvärtom något som är skadligt och ökar de regionala klyftorna i Sverige.

Samtidigt är C-ledaren också till viss del självkritisk till att Alliansregeringen inte gjorde mer för den svenska landsbygden under sina åtta år vid makten.

– Vi hade kunnat göra mycket mer, säger hon.

Hon lyfter samtidigt fram att den borgerliga regeringen satsade på bredbandsutbyggnad, stödet till enskilda vägar och på lokal infrastruktur.

– Men vi kunde givetvis ha gjort mer. Men nu är det på allvar. Vi måste se till att sätta tryck mot regeringen som lägger skatt på skatt och försämrar för svensk landsbygd. Det är allvar nu.

Publisert: