Skulle utvisas – nu ska politikerna få fler att lämna Sverige

Rakhmat Akilov, 39, den misstänkte terroristen, var en av 12 000 som fått beslut om utvisning men gått under jorden.

Svenska myndigheter fruktar att andelen som fått avslag och avviker kommer att öka markant de kommande åren.

– Det behövs fler åtgärder. Det är självklart så att den som saknar asylskäl eller skyddsbehov ska återvända, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Mannen som misstänks för lastbilsattacken, Rakhmat Akilov, 39, fick i december en tidsfrist på fyra veckor att lämna Sverige sedan hans ansökan till Migrationsverket avslagits.

I slutet av februari efterlystes han av polis men eftersom han inte befann sig på adressen där han var skriven kunde han inte omhändertas.

På polisens lista finns det omkring 12 000 personer i Sverige som är efterlysta på samma sätt. Och enligt Migrationsverket kommer andelen att öka markant i takt med att asylansökningarna från 2015 börjar betas av.

I den senaste prognosen skriver myndigheten att 50 000 personer kan komma att avvika fram till 2021. En del kommer med största sannolikhet självmant att lämna Sverige, men polisen fruktar att många kommer att gå under jorden och försörja sig genom kriminalitet eller själva bli utnyttjade av kriminella.

Statsminister Stefan Löfven sa under söndagen att han blev frustrerad över uppgiften att 39-åringen skulle ha utvisats. Inrikesminister Anders Ygeman är av samma åsikt.

– Det är självklart så att den som saknar asylskäl och skyddsbehov, den ska återvända, säger han.

Fler arbetsplatskontroller

För att få fler att lämna Sverige vill Anders Ygeman öka resurserna till polisen. Polisen ska också göra fler arbetsplatskontroller för att hitta arbetsgivare som anställer svart arbetskraft.

– Det behövs fler åtgärder men man ska också veta att de åtgärder som regeringen har vidtagit har gett effekt. Återvändandet ökade förra året med 55 procent, säger Anders Ygeman.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att det är ett stort problem att 39-åringen inte kunde utvisas.

– Han var också känd av Säpo sedan tidigare. Det ska vara skillnad på ja och nej. Har man fått nej så ska man lämna Sverige.

Vad vill du konkret göra?

– Polisen måste kunna verkställa besluten. Nu görs färre än hälften polisinsatser jämfört med för bara några år sedan. Vi måste se till att polisen har tillräckligt med resurser, tillräckligt med kollegor och att de kan prioritera att sköta sitt viktiga arbete.

Två attacker efter avslag

Med fredagens attack har Sverige haft två fall där människor som fått avslag på sin ansökan hos Migrationsverket utfört, eller misstänks ha utfört, uppmärksammade brott. Abraham Ukbagabir som dömdes för dubbelmordet på Ikea i Västerås 2015, hade nyligen fått beslut om utvisning. I förhör sa han att beslutet fått honom att utföra dådet.

Anders Ygeman, säger att det är ett bevis för hur viktigt det är att återvändandet ökar.

– Det är naturligtvis stötande, säger han.

Centerledaren Annie Lööf reagerar med bestörtning:

– Det här är mördare för det första, för det andra befinner de sig illegalt i landet, vilket vi skulle ha förhindrat. De skulle ha avvisats från landet. Nu är de här, då måste vi ta de konsekvenserna, säger hon och tillägger att hon nu hoppas att polisen har tillräckliga bevis mot 39-åringen, om han nu ligger bakom attacken.

Vad har Centerpartiet för förslag för att fler ska utvisas?

– Det verkar i mångt och mycket vara en pengafråga och en fråga om resursbrist. Även personella resurser, att man inte har tillräckligt med människor för att kunna möjliggöra för en avvisning. Nu behöver vi sätta oss ner tillsammans med myndigheterna och se vad det finns för konkreta förslag.

Åkesson: Förvara alla som riskerar avvika

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att det är en ”praktskandal” om uppgiften att 39-åringen skulle ha utvisats stämmer. För att öka utvisningstakten vill han att polisen gör fler inre utlänningskontroller och att de som fått beslut om utvisning ska sättas i förvar.

Vill du ha 10 000 människor i förvar?

– Vi ska förvara i de fall där det finns en risk att personen avviker, och det är det ju uppenbart i 10 000–15 000 fall. Vad som är praktiskt möjligt kan inte jag svara på men det är orimligt att vi har potentiella terrorister som avviker och försvinner.

Publisert:

LÄS VIDARE