Ministern rasar: ”Jag skäms som förälder och politiker”

Friskolan i Malmö vägrade att ge Conrad Dahl, 8, det stöd han behövde i skolan, om vilket ”Kalla fakta” berättat i TV4.

Efter avslöjandet rasar civilministern mot vinstjakten i privata skolor.

– Jag skäms inte bara som politiker, utan också som förälder och medborgare i vårt land, säger Ardalan Shekarabi (S).

I tisdagens ”Kalla Fakta” i TV4 avslöjas hur en friskola i Malmö vägrar att ge Conrad Dahl, 8, som har lindrig autism, de resurser han behöver.

Runstyckets skola i Husie hävdade att det var för dyrt att ge honom den assistenthjälp och stöd han behöver. När föräldrarna fortsatte att stå på sig anmälde skolan dem till socialtjänsten i Malmö.

– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger Marie Dahl, mamma till Conrad, i programmet.

När Kalla faktas reporter försökte ställa frågor till ägaren Helen Widman, gift med riksdagsledamoten Allan Widman (L), flydde hon in i bilen och åkte därifrån.

Civilministern: ”Jag skäms”

Nu rasar civilminister Ardalan Shekarabi (S) hur skolan agerat mot Conrad Dahl.

– Det här är helt oacceptabelt. Jag kan inte förstå att det finns människor som än i dag inte ser konflikten mellan kommersialiseringen – vinstjakten i svensk skola – och jämlikheten och kunskapsfokuset i svensk skola, säger han.

Nu kräver civilministern att vinstjakten ska bort från svensk skola och att barn med särskilda behov ska få det stöd de har rätt till.

– Jag skäms inte bara som politiker, utan också som förälder och medborgare, säger Shekarabi.

– Vi har varit så naiva i vårt land så att vi tror att det går bra att släppa in kommersiella intressen i skolan, inget annat land i Europa har gjort det. Nu ser vi varför – det funkar inte. En skola kan inte bygga på marknadens idé om vinstutdelning, det måste bygga på att skattebetalarnas pengar ska användas till att få så bra undervisning som möjligt. För alla barn, oavsett behov.

Inga konkreta besked om vinstbegränsning

Vinster i välfärden är omdebatterat politiskt. I höstas presenterade Ilmar Reepalus välfärdsutredningen, med förslag på vinsttak på sju procent plus statslåneränta för bolagen i välfärdssektorn.

Det ligger på civilministerns bord att presentera ett förslag från regeringens sida. Men Ardalan Shekarabi vill inte säga något konkret om när, eller hur det kommer att se ut.

– Vi jobbar nu med att lägga fram förslag som handlar om att begränsa vinsterna i svensk skola, säger han.

När kommer ni att presentera åtgärder?

– Under den här mandatperioden kommer vi att föreslå ny lagstiftning som sätter stopp för vinstjakten i skolan, säger Shekarabi.

Publisert:

LÄS VIDARE