Donald Trumps utspel om Sverige

Reinfeldt till Trump: Hur tror du USA blev USA?

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Fredrik Reinfeldt reagerar starkt på den bild av Sverige som sprids i USA.

Enligt den förre statsministern är syftet att få ut budskapet att invandring inte fungerar.

– Det märkliga är att Donald Trump försöker säga till amerikanerna att det inte är någon bra idé att släppa in invandrare i landet. Då undrar man: hur tror du USA kom att bli USA?

Fredrik Reinfeldt gästade i dag ”Aftonbladet morgon”. Samtalet i tv-studion kretsade kring situationen i USA och delar av Europa där populism, nationalism och en tro på starka ledare breder ut sig.

Enligt Reinfeldt utgör Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen det enskilt största hotet mot Europa just nu. Han fruktar att det kommer att bli ett helt nytt Europa om både Storbritannien och Frankrike lämnar EU.

– Sverige är en liten ekonomi som är beroende av sin omvärld. Om fler länder sluter sig, blir mer aggressiva och bara vill stoppa alla som vill komma in, det är dåligt för hela världen och även för Sverige.

Förmedlar felaktigheter

Mot bakgrund av den bild som nu sprids av Sverige i USA anser Reinfeldt att det är viktigare än någonsin att granska fakta. Han tar bland annat upp upploppet i Rinkeby, som SD-ledarna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson tog upp i sin debattartikel i Wall Street Journal.

– Jag tror att många i USA fortfarande har svårt att säga något mer sammanhängande om Sverige, det gäller nog även efter den här rapporteringen (om Rinkeby, reds. anm). Men det utnyttjas för vissa syften, att förmedla ett budskap att det inte fungerar när många människor kommer in i ett land, ett budskap att stoppa invandringen, säger han.

Tvärtemot den bild som beskrivs i Åkessons och Karlssons artikel trycker Reinfeldt på att brottsligheten över tid går ner i Sverige. Att antalet våldtäkter ökar beror på att Sverige för några år sedan ändrade definitionen av våldtäkt och att vi har en högre benägenhet att anmäla än vad man har i andra länder.

– Men det finns enstaka exempel på när det inte fungerar. Det har det nog i ärlighetens namn funnits också längre tillbaka i tiden. Det här utnyttjas för ett större syfte. Det märkliga är att Donald Trump försöker säga till amerikanerna att det inte är någon bra idé att släppa in invandrare i landet. Då undrar man: hur tror du USA kom att bli USA? Det är ohistoriskt och märkligt att följa detta.

”Sverige är ett invandringsland”

Fredrik Reinfeldt har upprepade gånger sagt att han inte vill kommentera svensk inrikespolitik. Men medan Moderaterna har antagit en mer restriktiv invandringspolitik talar han varmt om en fortsatt human invandring och att det stärker landet.

Samtidigt säger han att man måste ha förståelse för att det uppstår problem när det kommer många människor på kort tid.

– Jag respekterar att allt inte fungerar rent praktiskt. Men Sverige är också ett invandringsland, åtminstone efter att en miljon människor lämnade landet för USA. Efter det har vi i generationer välkomnat människor hit. Min erfarenhet är att efter ett tag så kommer människor in och formar det nya samhället.

Hur reagerade du när du läste Jimmie Åkessons och Mattias Karlssons artikel?

– Jag ger mig inte in i svensk inrikespolitik så jag recenserar inte aktörer som är igång i dag.

Har du någon gång känt självkritik när det kommer till de beslut du tog på invandringsområdet när du var statsminister?

– Alla beslut man fattar måste förstås där och då, under den verklighet som råder. Jag har i olika sammanhang visat att jag helt enkelt tror på ett öppet samhälle. Jag tror att människor har en förmåga att utvecklas, det gäller också när de passerar gränser och kommer in i en ny tillvaro.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Justitieministern: Sverigedemokraterna ljuger i debattartikeln

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps utspel om Sverige

Fredrik Reinfeldt

USA

Donald Trump

Invandringspolitik

Moderaterna

Rinkeby