Björklunds hårda markering mot AKB

SAMHÄLLE

VÄSTERÅS. Sprickan inom Alliansen kring synen på Sverigedemokraterna är fortsatt djup.

L-ledaren Jan Björklund markerade i dag hårt mot Moderaternas partiledning och Anna Kinberg Batra inför valet 2018.

– Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande, säger han.

1 av 8 | Foto: LASSE ALLARD

I januari meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att hennes parti ville fälla regeringen - med hjälp av SD. Samtidigt slog hon fast att M nu skulle bryta isoleringen av Jimmie Åkessons parti. Hon öppnande för samtal och samarbete i riksdagen men uteslöt regerings- och budgetsamarbete.

Kinberg Batras besked väckte stor irritation hos andra Allianskollegorna i Centerpartiet och Liberalerna. Både Annie Lööf och Jan Björklund menar att det är oansvarigt att lägga fram en genemsam Alliansbudget, vilket skulle kunna tvinga fram ett nyval.

De båda utesluter också att Alliansen ska försöka ta makten med SD:s stöd efter nästa val - om man blir mindre än de rödgröna partierna.

”Låt mig vara väldigt tydlig”

Och när L-ledaren Jan Björklund i dag höll tal inför partiets kommun- och landstingpolitker i Västerås stod det klart att sprickan inom Alliansen kring SD fortfarande är stor.

– Låt mig vara väldigt tydlig; till er, till väljarna och till den moderata partiledningen; Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande, sa Björklund.

L-ledaren menade att Jimmie Åkessons parti är motståndare till det som är liberalismens själ.

– De är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan. De väljer fördomar framför tolerans.

På en presskonferens efter talet utvecklade Björklund:

– Det här diskuteras i Sverige. Moderaterna har öppnat för ett samarbete med SD och då ville jag bara tala om både för väljarna och för Moderaterna att Liberalerna inte kommer att medverka i ett sådant samarbete, säger han.

Frågan om Liberalernas syn på SD-stöd har den senaste tiden diskuterats rejält. I Hässleholm var partiet med och fälla det rödgröna styret och sedan rösta fram SD-politiker till maktpositioner. Det fick partiledaren Jan Björklund att reagerar med ilska.

Kraftig satsning på polisen

I Landskrona och Skinnskatteberg styr Liberalerna i minoritet. Där är man beroende av SD för att få igenom sin politik, men har inget samarbete.

I sitt tal fokuserade Björklund även mycket på rättspolitik, en fråga L har ägnat mycket tid åt på sistone. På en presskonferens efter talet presenterades flera nya förlsag på området. Sedan tidigare är Allianspartierna överens om at det behövs 2000 nya poliser de kommande åren.

Men på lång sikt vill L nu gå ännu längre. Man vill se 5000 nya poliser inom fem till sju år.

Dessutom vill partiet att staten ska erbjuda kommuner statsbidrag för att de ska kunna anställa kommunala trygghetsvakter, i väntan på att de nya poliserna ska färdigutbildas. Totalt satsar L 2,3 miljarder på polisen i sin kommande budget för 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM