FN:s klimattoppmöte i Madrid

Forskarnas projekt: Stoppa solljus och rädda planeten

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

MADRID. För 200 år sedan upplevde jorden ett år utan sommar.

Nu ställer sig forskare frågan om det kan vara en nyckel till att lösa klimatkrisen.

– Idén är att människan medvetet ändrar solens reflektioner genom att föra upp aerosoler i atmosfären, säger Harvardforskaren David Keith.

Det låter som taget ur en science fiction-film. Hindra delar av solens strålar från att nå atmosfären och på så vis göra så att den globala uppvärmningen hålls nere.

Men en forskargrupp på det amerikanska universitetet Harvad menar att det är tekniskt möjligt att genomföra redan i dag. Just nu arbetar de på ett experiment där de hoppas kunna hissa upp en ballong och släppa ut kalciumkarbonat i atmosfären.

Forskningsområdet heter ”solar geoengineering” och är mycket kontroversiellt. När Aftonbladet intervjuar professor David Keith, en av de inblandade Harvardforskarna, vill han knappt prata om det.

– Det får för mycket uppmärksamhet. Det finns tidningsrubriker som säger ”Harvardforskare försöker blockera solen”. Det är bara nonsens. Vi gör experiment som mäter hur aerosoler reagerar i stratosfären. Vi talar om att släppa ut mindre än ett kilo. Även de största kritikerna tror inte att det är en risk, säger han.

Kan förhindra klimatkriser

Syftet med experimentet är att undersöka hur aerosolerna (partiklarna) formerar sig i atmosfären. Om de släpps ut i en större skala skulle den globala uppvärmningen kunna dämpas. David Keith understryker dock att för att klara klimatkrisen måste utsläppen i världen ner till noll. Geoengineering ska absolut inte ses som något substitut.

– Men det finns bevis från klimatmodeller att om du minskar utsläppen och använder en del geoengeneering så kan det förhindra klimatkriser.

I en föreläsning för tankesmedjan IIEA, som lagts upp på Youtube, förklarar David Keith hur det skulle kunna fungera:

  • Med start 2025 skickar man upp omkring fem specialbyggda flygplan som släpper ut en mindre mängd aerosoler i stratosfären.
  • Varje år ökar man dosen, efter tio år ligger den på 100 000 ton om året.
  • 2060 släpper 60 flygplan från två olika baser i världen ut aerosoler.
  • Partiklarna stannar i atmosfären ett år och reflekterar bort solljus så att den globala uppvärmningen hålls nere.

Stora risker

Men det finns problem och Keith David kallar sig själv en stor skeptiker.

– Jag kan ge dig en stor lista på risker. Du kan förstöra ozonlagret, den övre stratosfären kan hettas upp, det finns risk för människors hälsa om partiklarna kommer längre ner i atmosfären. Jag skulle kunna fortsätta i en timme, säger han.

Det finns också etiska aspekter. Vem ska ansvara för projektet? Vem ska övervaka det och vem ska finansiera det? Klimatorganisationer framhåller att geoengineering skulle kunna bli en förevändning för företag eller stater att sluta minska sina utsläpp. Kritiken har gjort att det har forskats lite på geoengineering, men de senaste åren har det börjat förändras. Enligt David Keith finns det mer kunskap i dag, men den är långt ifrån tillräcklig.

– Jag vill ha ett seriöst internationellt forskningsprojekt. Att verkligen i detalj förstå hur det här fungerar, hur det ska övervakas och hur det ska skötas.

Vill se internationell forskning

När har vi kommit så långt att det kan användas i större skala?

– Frågan förutsätter att det finns ett ”vi”. Det är inte så världen fungerar. Det finns ingen världsregering. Därför är det svårt att säga när. Det som kan hända är att vissa länder börjar, kanske inte om år, men om decennier.

Vad vill du säga till de som är kritiska?

– Jag är själv en kritiker. Jag har varit kritiker så länge jag har arbetat med detta, i tjugo år. Det jag säger är att vi borde ha ett internationellt forskningsprojekt.

Forskar för nästa generation

Det finns även starka röster mot att forska på geoengineering i större skala. Det internationella nätverket ”Climate action network” tillhör kritikerna.

David Keith har svårt att förstå varför.

– Vår generation kommer inte ta beslutet att påbörja detta. Men min åsikt är att forskningen kan tillhandahålla information till nästa generation, så att de kan fatta bättre beslut. Folk forskar på saker som de inte skriver under på politiskt. Människor jobbar med att förse heroinberoende med nålar, så att de inte får sjukdomar. Men det är inte för att de tycker heroin är bra.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny klimatrapport: Utsläppen fortsätter att öka

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimattoppmöte i Madrid

Klimatförändringar

IPCC

Klimathotet

Harvard University