LIVE-GRAFIK: Så många av M-förbunden stöder AKB

Nio förbund uppmanar Kinberg Batra att avgå – kan tvinga fram omröstning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SAMHÄLLE

Om Anna Kinberg Batra får fortsätta som partiledare för Moderaterna avgörs av partiets länsförbund.

Vi kontaktar dem just nu och frågar: Har ni förtroende för AKB, eller vill ni att hon ska avgå?

Så här svarar de.

BLEKINGE LÄN:

INGET AVGÅNGSKRAV. Jeppe Johnsson, förbundsordförande Moderaterna i Blekinge.
– Jag ser i dagsläget ingen anledning att kräva personförändringar eller att byta partiledare. Det viktiga nu är att vi tydligt lyckas lyfta fram vår politik – för den är bra och det kommer att visa sig, säger Jeppe Johnsson till SVT Blekinge.

Till Aftonbladet säger Jeppe Johnsson att det inte finns något planerat möte för att diskutera frågan.

DALARNAS LÄN:

BORDE AVGÅ. Carl-Oskar Bohlin, förbundsordförande för Moderaterna i Dalarna, till SVT Nyheter:

– Vi befinner oss i en situation där det är svårt för Anna Kinberg Batra att fortsätta som partiledare.

GOTLAND:

BORDE AVGÅ. Jesper Karlsson, förbundordförande i Gotland:

– Vi har inget förtroende för ledarskap eller politiken.

GÄVLEBORG:

INGET AVGÅNGSKRAV. Patrik Stenvard, förbundsordförande i Gävleborg. Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar som partiledare?
– Vi har inte ens diskuterat frågan, hon är vår valda partiledare och vi förutsätter att hon sitter kvar.

Enligt Patrik Stenvard finns det inga planer på att sammankalla till möte på grund av avgångskravet som rests.

HALLAND:

INGET AVGÅNGSKRAV. Mikaela Waltersson, förbundsordförande Moderaterna i Halland. Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar?
– Moderaterna i Halland har inga avångskrav på Anna Kinberg Batra?

Vad tycker du om avgångskraven från Stockholmsmoderaterna?
– Det får Stockholmsmoderaterna själva svara på. Jag tycker att det är olyckligt att de här diskussionerna förs i medierna. Vi har en ordning i partiet där den här typen av frågor tas upp med ordföranden för valberedningen.

Halland kommer att diskutera frågan på sitt ordinarie styrelsemöte på fredag.

JÖNKÖPINGS LÄN:

STÖDER KINBERG BATRA. Gottlieb Granberg, förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län. Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar?
– Vi är väldigt bestämda med att vi står bakom Anna. Vi har ingen anledning att diskutera den frågan igen eftersom styrelsen är enig.

JÄMTLANDS LÄN:

INGET AVGÅNGSKRAV – MEN TELEFONMÖTE PÅ GÅNG. Saila Quicklund, förbundsordförande i Jämtland, sa på onsdagen till Aftonbladet att man inte kräver Anna Kinberg Batras avgång.
– Anna är ju vald till partiledare och vi har inte haft frågan uppe.

Den kritik hon fått av Stockholms-moderater är bland annat att hon inte tillräckligt tydligt för fram er politik, har ni synpunkter på det?
– Som sagt, vi har inte haft någon anledning att ifrågasätta henne och det är ingen fråga som tagits upp på något sammanträde. För oss är hon vår partiledare.

Men på tordagsmorgonen uppgav Sveriges Radio att länsförbundet kommer att ha ett telefonmöte på fredagen, för att diskutera frågan.

KALMAR LÄN:

INGET AVGÅNGSKRAV. Malin Sjölander, förbundsordförande i Kalmar län. Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar?
– Ja. Jag har under dagen pratat med mina politiska kamrater och vi gjorde redan under vårens drev en bra förankringsprocess. Vi ser ingenting annat än att Anna ska sitta kvar.

Vad anser du om avgångskravet från Stockholmsmoderaterna?
– De får själva uttrycka hur de har tänkt. Jag försöker förstå dem och det enda jag kan se är att de har drabbats av en större opinionsras än vi. Jag kan förstå att de vänder och vrider på olika orsaker varför det har blivit som det har blivit. Svårt att se vad som är rätt och fel.

Kalmar kommer att diskutera frågan vid förbundstyrelsemötet på torsdag kväll och lämna ett besked tidigast på fredag uppger Malin Sjölander till Aftonbladet.

NORRBOTTENS LÄN:

STÖDER KINBERG BATRA. I en intervju med P4 Norrbotten säger Mattias Karlsson, gruppledare för M i region Norrbotten:
 – Det är olyckligt. Fokus hamnar med på ledarskapet än den politiska utvecklingen. Jag tror hon kommer att kunna göra ett bra val.
Även länsordföranden Linda Frohm ger sitt stöd till Anna Kinberg Batra, enligt P4.

Linda Frohm säger att frågan kommer att tas upp som en punkt på det ordinaiemötet som förbundstyrelsen håller på lördag.

SKÅNE LÄN:

STÖDER KINBERG BATRA. Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i Skåne är tydlig med att länsförbundet står bakom sin partiledare.

– Ja, det gör vi. En majoritet i Skåne står bakom henne.
– Jag hoppas och tror att Anna Kinberg Batra leder oss i valrörelsen.

STOCKHOLMS LÄN:

BORDE AVGÅ. Förbundsordföranden i Stockholm, Kjell Jansson, säger nu till SVT Nyheter att han bett Anna Kinberg Batra fundera på sin ställning som partiledare.
– Den sammantagna bedömningen från förbundsstyrelsen och kommunalråden är att Anna Kinberg Batra inte är rätt person att leda partiet i valrörelsen, säger Kjell Jansson. 
– De möten som hållits i dag gäller Stockholms län. Hur andra förbund ser på frågan måste de själva svara på.

STOCKHOLMS STAD:

KRÄVER AVGÅNG. På torsdagseftermiddagen ställde sig även det mäktiga förbundet Stockholms stad bakom avgångskraven. ”Det är med blandade känslor jag meddelar att vi vill att Anna Kinberg Batra avgår”, säger Moderaterna i Stockholms stads förbundsordförande Joakim Larsson till SVT.

Stockholms stad är därmed det åttonde M-förbundet som kräver Kinberg Batras avgång.

SÖDERMANLANDS LÄN:

KRÄVER AVGÅNG. Södermanland ställer sig bakom avgångskravet på Anna Kinberg Batra, uppger Expressen.

UPPSALA LÄN:

KRÄVER AVGÅNG. Moderaterna i Uppsala ställer sig bakom avgångskravet. Efter ett extramöte under kvällen bestämde styrelsen i Uppsala att kräva Anna Kinberg Batras avgång, rapporterar TV4.

VÄRMLAND:

INGET AVGÅNGSKRAV. Stina Höök, förbundordförande i Värmland. Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar som partiledare?
– Vi tycker inte att hon ska avgå. Vi diskuterade saken häromdagen och vi tror inte att det är rätt sätt att lösa våra problem genom att avsätta partiledaren.

Den kritik hon fått av Stockholmsmoderater är bland annat att hon inte tillräckligt tydligt för fram er politik, har ni synpunkter på det?
– Det är klart att det finns brister om människor inte förstår vår politik, men det är inte partiledaren ensam ansvarig för. Vi behöver främst få diskutera våra politiska frågor, inte vår partiledare.

VÄSTERBOTTEN:

KRÄVER AVGÅNG Anders Ågren, förbundsordförande Moderaterna i Västerbotten.

– Vi har haft ett extramöte och vi har diskuterat den uppkomna situationen och partiledarskapet. Det är en enig styrelse som ställer sig bakom kravet på Kinberg Batras avgång, säger Anders Ågren.

Tidigare under onsdagen, innan länsförbundet hållit sitt möte, sa han:

– Det går inte att förneka att partiet befinner sig i djupt kris. När frågan om Anna Kinberg Batra kunde sitta kvar kom upp i våras var vår inställning att förtroendet finns så länge inte någonting annat meddelas.

VÄSTERNORRLAND:

KRÄVER AVGÅNG. Även Västernorrlands länsförbund har nu ändrat sig och kräver Anna Kinberg Batras avgång, uppger Sveriges Radio.
Dagen före beskedet uttalade Jörgen Berglund, förbundsordförande Västernorrland, sittstöd för partiledaren.
– Ja. Det är en fråga som vi inte ens lyft. Vårt förtroende för vår valda partiledare kvarstår.

Den kritik hon fått av Stockholms-moderater är bland annat att hon inte tillräckligt tydligt för fram er politik, har ni synpunkter på det?
– Ja, jag kan ha viss förståelse för den kritiken men mer än så vill jag inte utveckla. Vi har inga krav på hennes avgång.

VÄSTMANLANDS LÄN:

STÖDER KINBERG BATRA. Elisabeth Unell, förbundsordförande i Västmanland står bakom Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker att det är olyckligt att man går ut och begär vår partiledares avgång, och det är ingenting Moderaterna vinner på. Vi är ett år från valet och vi måste koncentrera oss på politik, och vi vinner inget val på att kräva partiledarens avgång, säger Elisabeth Unell till P4 Västmanland.

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN:

STÖDER KINBERG BATRA. Johnny Magnusson, förbundsordförande i Västra Götaland:
– Vi stöder Anna Kinberg Batra. Vi tycker det är en märklig kampanj som pågår, det är inte så vi brukar sköta våra interna angelägenheter inom Moderaterna. Det här skadar partiet, hur det än slutar. Det försvårar nästa valkampanj och skymmer sikten för vad vi har för politiska budskap och suger upp massa kraft ur partiet till absolut ingen nytta.

ÖREBRO LÄN:

KRÄVER AVGÅNG. Vid lunchtid på torsdagen gick Moderaternas länsförbund i Örebro ut och krävde Anna Kinberg Batras avgång vid en pressträff. Dagen innan uttalade sig förbundets ordförande Anders Åhrlin:
– Jag har framfört kritiken att hon måste vara tydligare ledare för vanligt folk. Det blir allt svårare för vanliga svenskar att planera och hantera sin ekonomi på grund av nuvarande regering som vill höja skatterna.

Vad tycker du om Stockholmmoderaternas krav?
– Man har inte lanserat en motkandidat. Och vill man byta partiledaren så krävs det en motkandidat. Men det är ingen diskussion som ska föras i media.

ÖSTERGÖTLANDS LÄN:

KRÄVER AVGÅNG. Kommer enligt ordförande Christian Gustavsson att diskutera frågan på torsdagskvällen.

På torsdag kväll meddelade förbundet via sin Facebook-sida att de fortsatt står fast vid kravet på Anna Kinberg Batras avgång som de meddelade redan i våras.

Publicerad:

LÄS VIDARE