Miljöpartiet tappade 3 000 medlemmar förra året

SAMHÄLLE

Krisen för Miljöpartiet är inte över.

Enligt ny medlemsstatistik tappade partiet mer än 3 000 medlemmar förra året.

– Vi vet att medlemmar lämnat partiet under 2016 på grund av missnöje med svåra politiska beslut, säger partisekreterare Amanda Lind i en kommentar.

Medlemsstatistiken redovisas på Miljöpartiets hemsida.
Vid årsskiftet 2016/2017 hade partiet 13 689 medlemmar – en minskning med 3 046 medlemmar jämfört med föregående år.

Partisekreterare Amanda Lind skriver på hemsidan att i ett långsiktigt perspektiv fortsätter MP:s uppåtgående trend att hålla i sig, trots nedgången förra året.

– Vi vet att medlemmar lämnat partiet under 2016 på grund av missnöje med svåra politiska beslut. Men vi kan också se att många medlemmar har kommit tillbaka igen, och att nya medlemmar strömmar till. Nu går vi in i ett år där vi kommer att ta fram nya politiska förslag inför nästa val, säger hon.
Tidigare språkröret Per Gahrton menar att Miljöpartiet måste öka pressen på Socialdemokraterna.
– Det måste märkas att det är en rödgrön regering, säger han.

Även tidigare språkröret Eva Goës menar att det är regeringens politik som gör att medlemmar flyr partiet.

Ska värva tillbaka medlemmar

Amanda Lind konstaterar att partiets medlemsutveckling är ”tydligt cyklisk”, vilket betyder att det tillkommer medlemmar vid valår.
Siffrorna brukar ligga som högst under valår och som lägst mitt i mandatperioderna, Att det skulle ske ett tapp efter supervalåret 2014, då 5 000 nya medlemmar tillkom, var väntat, skriver partiet.

Partiet arbetar nu med återvärvningskampanjer för att få tillbaka medlemmar.

– Vi siktar mot att öka vårt medlemsantal under 2017 och att fler ska välja att förnya sitt medlemskap i partiet, säger Amanda Lind.

Förra året dalade Miljöpartiet kraftigt i opinionen. Språkröret Åsa Romson fick sluta efter internt missnöje och bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå efter kritik sedan han fångats på bild tillsammans med islamister.