Mäktig moderat tar sikte mot riksdagen

SAMHÄLLE

Han är en av de mäktigaste politikerna i Moderaterna.

Nu kandiderar partiveteranen Lars-Ingvar Ljungman, ordförande i partiets Skånedistrikt, till riksdagen inför valet nästa år.

– Jag tycker att medelåldern i riksdagen borde vara lite högre än vad den är just nu. Livserfarenhet kan aldrig vara fel, säger han.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lars-Ingvar Ljungman.

Nu tar en av de mäktigaste politikerna i Moderaterna sikte mot riksdagen. Det handlar om veteranen Lars-Ingvar Ljungman, tidigare välkänt kommunalråd i skånska Vellinge. I dag är han både ordförande i M:s mäktiga Skånedistrikt och även ordförande i partiets valberedning, som bland annat föreslog Anna Kinberg Batra som ny partiledare.

Ljungman, 64, meddelar nu att han ställer upp i det provval som parti ska genomföras i Skåne innan man sätter riksdagslistan. Hur listan kommer att se ut, och om Ljungman kommer att hamna på valbar plats, avgörs under hösten.

Det är första gången han tar sikte mot riksdagen.

– Jag har nästan 35 år bakom mig i politiken men det har varit på kommunal och regional nivå. Jag har aldrig brytt mig om riksdagsvalet tidigare, men nu tänkte jag att jag skulle prova att se om det är så att det finns något stöd för mitt namn, säger han.

Sedan ett par år tillbaka är Ljungman inte längre kommunalråd och han säger nu att nu har den tid som krävs för att kunna fokusera på riksdagen.

– Jag tycker att medelåldern i riksdagen borde vara lite högre än vad den är just nu. Livserfarenhet kan aldrig vara fel. En riksdagsplats skulle kröna eller avrunda min karriär. Då skulle jag ha varit aktiv på alla nivåer.

Vad tror du om dina chanser att nå riksdagen?

– Jag har faktiskt inte värderat dem. Det har jag svårt att uttala mig om.

ARTIKELN HANDLAR OM