Stängdes av efter hemlig rasistgrupp – nu är vaktchefen tillbaka

avOlof Svensson, Susanna Nygren

Vaktchefen hängde ut människor med utländsk bakgrund och skröt om övervåld i en hemlig Facebookgrupp. 

Efter Aftonbladets avslöjande blev mannen avstängd – men nu är han tillbaka på sitt jobb och har arbetsgivarens förtroende.

– De har fått tillbaka sina brickor, i övrigt kommer jag inte att prata med er, säger klubbägaren och lägger på luren. 

Malmövakterna skröt om hur de använde övervåld och avvisade personer med utländsk bakgrund. Den 18 oktober kunde Aftonbladet avslöja deras hemliga Facebookgrupp – där bargäster hängdes ut.

Ett av inläggen i den hemliga Facebookgruppen.

”Neger Nils är vaccinerad, bojad och paketerad”, skrev vaktchefen på en av Malmös kända nattklubbar.

I ett annat inlägg skrev han lyriskt om en kollegas övervåld:

”Herr XX var snabb med batongen som vanligt i natt utanför kebaben, helt skoningslös....jag såg senare vid 06 hur XX haltade bort till taxibilar med tårarna rinnande, förtvivlad.”

Stängdes av efter avslöjandet

Efter avslöjandet agerade polisen snabbt och stängde av 22 av gruppens medlemmar. Polisens rättsavdelning ansåg att sex av dem var så olämpliga att de aldrig mer skulle få arbeta som vakter. Fyra av dem överklagade beslutet till Förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten gav dem rätt och vakterna fick tillbaka sina förordnanden. Ett beslut stick i stäv med polisens utredning.

– Så som jag utläser domen så anser förvaltningsrätten att beteendet var olämpligt men inte tillräckligt för att återkalla deras förordnande. Därför friades de. Det är inget vi hade önskat. Vi hade hoppats på en dom som följt den linje vi drivit, säger Karin Jensen, chef på polisens tillståndsmyndighet, Malmö.

Av de 22 som stängdes av efter granskningen är det endast två som inte har fått tillbaka sitt förordnande.

– Två av dem verkar inte som ordningsvakter längre, säger Madeleine Fristedt, polisens tillståndsenhet.

En av vakterna valde att inte överklaga till förvaltningsrätten. Den andre får inte tillbaka sitt förordnande för att han är olämplig av andra skäl.

Efter Aftonbladets avslöjande granskade polisen också de 22 vakternas andra förehavanden. Där visade det sig att denne vakt rörde sig i grovt kriminella kretsar och hade kontakter med narkotikahandlare.

Kallar granskningen för hetsjakt

Nattklubbens ägare vill inte säga om mannen är tillbaka som vaktchef igen. Men ordningsvaktsrapporter från klubben visar att han återigen är vaktchef. Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetade han även på klubben under tiden som utredningen mot honom pågick, då som entrévärd och chef över vakterna.

När Aftonbladet ringer upp klubbägaren ännu en gång för att höra hur han resonerade när mannen fick tillbaka sitt gamla jobb kallar han granskningen för en hetsjakt.

– De har fått tillbaka sina brickor, i övrigt kommer jag inte prata med er.

Vaktchefen var administratör för Facebookgruppen och en av de mest drivande i att skriva nedsättande kommentarer om gäster, lägga ut bilder på dem och skryta om hur kollegor använde våld. När Aftonbladet kontaktade honom ångrade han sig och stängde ner gruppen.