Rökning

Rökning kan förbjudas på uteserveringar

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Rökning ska förbjudas på flera platser utomhus, föreslår regeringen.

Från och med årsskiftet kan det vara färdigbolmat på tågperronger, busshållplatser, lekplatser och uteserveringar.

– Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Men det är oklart om förslaget har tillräckligt med stöd i riksdagen.

Redan i onsdags kom uppgifter om att regeringen ska gå fram med ett lagförslag om att förbjuda rökning på uteserveringar.

I dag bekräftade socialminister Annika Strandhäll uppgifterna på en presskonferens på Stockholm Central. Förslaget rör förbud på flera nya platser utomhus. Det handlar om tågperronger, busshållplatser, lekplatser, idrottsplatser och uteserveringar.

Förbudet mot rökning inomhus, på bland annat restauranger, infördes 2005 och nu menar Strandhäll att det är dags att ta nästa steg

– Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, inte minst för att skydda barn och unga, säger Strandhäll.

Målet är att minska svenskarnas bruk av tobak för att nå det mål man har om ett rökfritt Sverige 2025.

Dessutom vill regeringen införa tillståndsplikt för de som vill sälja cigaretter och tobak. Man planerar även att utvidga möjligheterna att göra reklam för tobak.

– Man kommer inte få marknadsföra cigaretter i butik eller göra reklam på annat sätt, säger Strandhäll.

Man vill också att snus i framtiden måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner.

Regeringen föreslår i lagrådsremissen att lagen ska träda ikraft redan den 1 januari 2019.

Oklart om förslaget har stöd

Men det är fortfarande oklart om förslaget har tillräckligt med stöd i riksdagen.

Det finns i dag inget uttalat stöd för att införa ett rökförbud på till exempel uteserveringar, även om Annika Strandhäll bedömer att regeringen har tillräckligt med stöd.

Liberalerna kommer att rösta nej till lagförslaget, meddelar partiledaren Jan Björklund.

– När det gäller uteserveringar menar vi att det är krögarna själva som bör reglera det. Vuxna människor måste själva få ta ansvar för sina liv. Allting kan inte lagstiftas och förbjudas, säger han.

L stödjer förbudet mot rökning inomhus, med argumentet att den passiva rökningen där påverkar mer än utomhus. Björklund menar också att det är fel att som regeringen, vilja minska rökandet via mer lagstiftning som nu föreslås.

– Som liberal tänker jag att vuxna människor vet att rökning inte är hälsosamt. Det har nog inte undgått någon. Men en del människor väljer att göra det ändå. Man måste själv få ta ansvar. Sedan är det en annan sak när man röker inomhus, för det påverkar övriga personer mer.

Björklund säger däremot att rökning ska kunna förbjudas av kommuner på tågperronger och busstationer, eftersom det är offentlig plats.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej till lagförslaget, rapporterar TT, medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna inte vill sätta ned foten ännu.

Regeringen behöver vid sidan av Vänsterpartiet stöd från ytterligare ett parti.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett pinsamt röstfiske för en dålig sak

ÄMNEN I ARTIKELN

Rökning

Annika Strandhäll

Snus

Tobak

Regeringen