Sverigedemokraterna röstar ja till Kristersson

Valet 2018: SD kommer att stödja M-ledaren vid statsministeromröstningen

avGustaf Tronarp, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna kommer att rösta ja till Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Det meddelade partiet sent på tisdagseftermiddagen.

– Vi har goda skäl att anta att vi skulle ha stora möjligheter till inflytande över en M/KD-regering, säger SD-ledaren till Aftonbladet.

Beskedet kom efter att Sverigedemokraternas verkställande utskott diskuterat saken vid ett extra sammanträde under tisdagen.

I en kommentar säger partiledaren Jimmie Åkesson att han tog kontakt med Ulf Kristersson och KD:s Ebba Busch Thor redan dagen efter valet. De har dock dock nobbat hans samtalsinviter. Men SD-ledaren är ändå hoppfull.

– Vi har, utifrån de signaler vi fått, goda skäl att anta att en M/KD-regering ger oss förutsättningar att få faktiskt inflytande över politiken under de kommande fyra åren, säger Åkesson.

”Får signaler från M och KD”

I en intervju med Aftonbladet utvecklar han sitt resonemang:

– Vi ser goda möjligheter och vi har goda skäl att anta att vi skulle ha stora möjligheter till inflytande över en M/KD-regering.

Trots att det inte sker några samtal mellan ledande partiföreträdare så förekommer det regelbundna kontakter på lägre nivåer, enligt SD-ledaren.

– Huvudområdena i Moderaternas budget är brottsbekämpning, integration och hälso- och sjukvård. Det tre av våra fyra fokusområden. Jag tror knappast att det är någon slump. Tvärtom får vi dagligen signaler från moderater och kristdemokrater att det finns stora möjligheter. Från framförallt moderater finns det en vilja att regera på vårt mandat.

”Naturligt att alliansen splittras”

Liberalerna och Centerpartiet har tidigare meddelat att de kommer att rösta nej till Kristersson under onsdagens omröstning. Det innebär att Moderatledaren ser ut att falla, trots stödet från SD.

Till Aftonbladet säger Jimmie Åkesson att han ser positivt på att Alliansen drivs isär.

– Alliansen splittrar sig själv. Den består av konservativa och liberala krafter. De liberala har dragit sig mer till vänsterpartierna i riksdagen, medan M och KD gått mer i vår konservativa och realistiska riktning.

– Det är naturligt att alliansen splittras, kan vi bidra till det så vill vi gärna det.

Aftonbladet har sökt företrädare för Moderaterna och Kristdemokraterna.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Richard Jomshof (SD), i telefon utanför Moderaternas kansli.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM