Socialdemokraternas kris

Väljarflykten

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna rasar – då går Vänsterpartiet framåt

Mobilläsare: Se en skriftlig tabell längst ner i artikeln.
Mobilläsare: Se en skriftlig tabell längst ner i artikeln.

Håkan Juholts mardrömsvecka har satt djupa spår i väljaropinionen.

Socialdemokraterna rasar i senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

– Juholt har en väldig uppförsbacke när det gäller att återfå förtroendet, säger Carl Melin, opinionschef.

MARDRÖMSVECKA Socialdemokraterna och Håkan Juholt backar till 30,0 procent i opinionsundersökningen för oktober. Här intervjuas S-ledaren om turerna kring det misstänkta bidragsfusket.

Han har haft bättre veckor, Socialdemokraternas parti­ledare Håkan Juholt. Efter debaclet med budgetförslaget som väckte ont blod i den egna riksdagsgruppen kunde Aftonbladet på fredagen också avslöja hans bostadsbluff.

Allt detta sammantaget avspeglar sig i opinionsundersökningen för oktober.

”Kan svänga fort”

S backar till 30,0 procent i mätningen, vilket är den lägsta siffran sedan Juholt valdes i mars. Störst är tappet i slutet av mätperioden som avslutades i går.

– Hur mycket den personliga affären betyder för partiet som helhet är för tidigt att säga. Men ibland vid dramatiska händelser kan det svänga väldigt fort, säger Carl Melin på United Minds.

För Håkan Juholt gäller det att snabbt återfå väljarnas förtroende genom att visa sig som ett trovärdigt alternativ till regeringen i frågor som rör ekonomi och jobb.

– Det är de två frågor som vinner val i Sverige.

Sjöstedt favorit

Samtidigt ser det ut som att Vänsterpartiet vinner när S tappar. Partiet som står inför ett ledarbyte i januari går framåt med 2,3 procentenheter.

– Det finns ett antal människor som rör sig mellan S och V. När det går dåligt för det ena ökar det andra, säger Carl Melin.

Om det också finns en ”Jonas Sjöstedt-effekt” i mätningen är oklart. Storfavoriten till att ta över efter Lars Ohly är populär och har lyckats locka väljare i samband med tidigare val.

Men även statsminister Reinfeldt har problem. Moderaterna tappar rejält i oktober.

– Det kan vara så att C:s uppgång under de två senaste månaderna sker på bekostnad av M. Annie Lööf har en tydlig högerprofil, säger Melin.

Debatten viktig

Partiledardebatten i riksdagen på onsdag kommer att vara oerhört viktig för fler partier än S. Även Göran Hägglund (KD) måste visa sig på hugget om han ska tysta den interna opinion som vill ha bort honom.

Ställningen just nu

Blocken

V+S+MP 45,8 % (+0,1 %)

KD+M+FP+C 46,0 % (-1,0 %)

Partierna

M 29,2 % (-1,7 %)

FP 7,0 % (+0,1 %)

C 6,0 % (+0,7 %)

KD 3,8% (-0,1 %)

MP 10,2 % (+0,2 %)

S 30,0 % (-2,4 %)

V 5,6 % (+2,3 %)

SD 7,1 % (+1,1 %)

Övriga 1,1 % (-0,3 %)

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint.

1 355 personer intervjuades mellan 12/9 och 10/10. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenskar över 18 år. Resultatet har viktats efter hur de svarande röstade i riksdagsvalet och efter internetanvändande.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna