Den nya MP-ministern - skolad av socialdemokrater

1 av 4
SAMHÄLLE

Karolina Skog (MP) har fått sin politiska skolning via tuffa duster med Malmös socialdemokrater.

Den erfarenheten vill den nya miljöministern använda för att vinna gröna segrar i regeringen.

– Jag har till stora delar lärt mig det politiska hantverket av Ilmar Reepalu (S). Det kommer jag definitivt ha nytta av, säger hon.

När Miljöpartiet under våren letade efter en ny partisekreterare, nya språkrör och nya ministrar var det ett namn som hela tiden återkom i spekulationerna - Malmös gröna kommunalråd Karolina Skog.

I dag stod det klart att det blev via posten som regeringens nya miljöminister, och efterträdare till Åsa Romson, som hon tar klivet upp till rikspolitiken. Skog fick frågan att av statsminister Stefan Löfven i söndags.

– Det kändes stort, säger hon.

Efter att hon presenterats som nytt statsråd begav sig Karolina Skog till Miljö- och energidepartementet där hon höll ett tal för de anställda tillsammans med Isabella Lövin (MP), som i dag fick en ny titel: minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat. Trots att miljö- och klimatfrågorna nu hamnar på olika departement, då Lövin är placerad på utrikesdepartementet, lovade de båda att arbeta nära ihop.

Skolad av socialdemokrater

Stefan Löfven har varit tydligt med att den nya miljöministern ska bidra med jobbskapande på sitt område.

– Jag har jobbat länge med att utveckla hållbara stadsmiljöer. Jag kommer ta med mig det och fortsätta ha det som ett fokusområde. Det bygger mycket på att bygga allianser med näringslivet och kombinera miljöpolitiken med ett jobbskapande, säger Karolina Skog.

Utanför Skåne är hon ett okänt namn för många. Skog, som kallar sig för en "miljöengagerad 40-åring", har arbetat i det rödgröna styret i Malmö sedan 2006.

Under alla de åren har hon arbetat nära de lokala S-topparna Ilmar Reepalu och Katrin Stjernfeldt Jammeh, som både varit kommunstyrelsens ordförande. De både S-företrädarna hyllade i går den nya miljöministern.

Skog tror att hon kommer ha stor nytta av samarbetet och de tuffa förhandlingarna med S när hon tar klivet in i regeringen, där de gröna haft svårt att visa upp tydliga politiska segrar.

– Allt samarbete bygger på att man förstår varandra som olika parter och att man respekterar varandras roller. MP och S har väldigt olika partistrukturer och organisationer. Men vi har mycket gemensamt i det idéburna arbetet och i att vi har stark folklig förankring. Jag har till stora delar lärt mig det politiska hantverket av Ilmar Reepalu.

Gillar att bygga Lego

Som miljöminister kliver hon också rakt in i den infekterade striden om försäljningen av Vattenfalls brunkol. Än så länge ligger Karolina Skog lågt i frågan.

– Frågan ligger på regeringens bord och bereds från flera olika perspektiv vad jag förstår. Mitt departement är involverat och när det är klart kommer regeringen gemensamt att fatta ett beslut.

Vad blir det viktigaste för dig som miljöminister?

– Det finns flera saker som Åsa Romson har startat. En sak handlar om att få till en klimatlag för Sverige. Det finns ett tydligt förslag som är brett förankrat, men vi ska se till att det blir beslut på det också.

När Skog nu kliver in i regeringen återförenas hon också med MP:s språkrör och regeringens utbildningsminister Gustav Fridolin. Det var nämligen han som rekryterade henne till Miljöpartiets ungdomsförbund för 15 år sedan.

Det sägs att du gillar att bygga lego?

– Jag visste inte att jag gillade det. Men det bor någon där hemma, mitt barn, som älskar det. Den personen har dragit med mig i den entusiasmen.

ARTIKELN HANDLAR OM