Anna Hagwall

Anna Hagwall utesluten ur SD – blir vilde

Av: 

Pär Karlsson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Riksdagsledamoten Anna Hagwall uteslöts i dag ur Sverigedemokraterna.

Men hon lämnar inte riksdagen – utan sitter kvar mot partiets vilja som politisk vilde.

– Jag kan jobba precis lika bra som tidigare utan att jag är med i Sverigedemokraterna, säger Hagwall.

Anna Hagwall (SD).

I dag fattade SD:s partistyrelse beslut om att utesluta riksdagsledamoten Anna Hagwall. Det var i början av oktober som Aftonbladet kunde berätta om en riksdagsmotion som Hagwall skrivit. Där föreslog hon att presstödet borde slopas, för att minska Bonnierkoncernens makt.

I en mejlintervju med Aftonbladet skrev hon sedan:

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten.

Åkesson: ”Har skadat partiet”

Hagwall, som tidigare varit andre vice ordförande i partiet, fortsatte:

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media.

I ett pressmeddelande skriver partiledaren Jimmie Åkesson så här om uteslutningen:

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende.

Han fortsätter:

– Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet. Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti.

Blir politisk vilde

SD:s gruppledare Mattias Karlsson har krävt att Hagwall nu lämnar riksdagen.

Men efter partistyrelsens beslut i dag meddelar Anna Hagwall att hon tänker sitta kvar som politisk vilde, men att hon förmodligen kommer rösta med SD i de flesta voteringarna.

– Beskedet innebar en stor lättnad för mig. Jag har levt i osäkerhet och hoppats på att det skulle stanna vid att jag fick en varning, men det blev inte så. Jag blev utesluten. Jag respekterar deras beslut. På den här punkten var vi inte eniga, vi går skilda vägar, säger hon.

Hon säger också att hon kommer att arbeta vidare och inte bara plocka ut sitt riksdagsarvode på 63 800 kronor i månaden.

– Jag kan jobba precis lika bra som tidigare utan att jag är med i Sverigedemokraterna. Mitt mandat gäller inte partiet utan det har jag fått från svenska folket. Jag kommer att fortsätta att jobba för vad jag tror är deras bästa.

Hagwall kommer även att arbeta vidare med den kontroversiella motionen.

– För närvarande får jag väldigt stort stöd från mina väljare och svenska folket. Jag känner stor motivation att gå vidare med den här motionen, som det varit så mycket rabalder kring.

Anna Hagwall kom in i riksdagen 2013, då hon ersatte Erik Almqvist. När hon nu väljer att stanna kvar i riksdagen blir hon SD:s andra politiska vilde. Förra året lämnade ledamoten Margareta Larsson partiet, men hon sitter fortfarande kvar i riksdagen.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Anna Hagwall

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Hagwall

Sverigedemokraterna