Spelet bakom pensionsuppgörelsen: ”Beter sig barnsligt”

SAMHÄLLE

Pensionsuppgörelsen var färdigförhandlad för en vecka sedan.

Men efter infekterade bråk om hur den skulle presenteras försenades det hela rejält.

– Det är så tydligt att Socialdemokraterna är vana att köra på som de har tänkt sig och vill, säger en källa inom Alliansen.

– Moderaterna beter sig barnsligt, säger en regeringskälla.

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), kommenterar pensionsöverkommelsen under en pressträff i riksdagen i Stockholm.

Under flera veckors tid har det spekulerats i när den stora pensionsuppgörelsen skulle presenteras. Under torsdagsmorgonen var det till slut dags. Bakom överenskommelsen står de båda regeringspartierna samt alla fyra Allianspartier.

I går avslöjade SVT att den blocköverskridande överenskommelsen var färdigförhandlad redan för en vecka sedan. Nu kan Aftonbladet berätta att det sedan dess pågått ett infekterat bråk om hur själva presentationen av den skulle gå till.

Det hela resulterade i en artikel på DN Debatt klockan 07.00 i morse och att partiernas företrädare gav enskilda kommentarer i riksdagen några timmar senare.

Men det blev inte någon gemensam presskonferens med de sex partierna som gjort upp om pensionerna. De senaste åren har det varit det vanliga förfarandet när uppgörelser över blockgränserna har kommit till stånd.

Ingen gemensam pressträff

Så var också fallet våren 2014 när pensionsgruppen leddes av den nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson. Men denna gång sa Allianspartierna nej.

Det har retat upp personer i Socialdemokraternas toppskikt och man lägger skulden på Moderaterna.

– Vi tror att det beror på att de inte vill ställa upp på bild med oss. Vi tror att Moderaterna tagit ett principbeslut om detta. Det verkar vara den nya ledningen som bestämt sig att så här ska det inte vara. Vi själva har alltid ställt upp på det, även under valåret 2014 då Ulf Kristersson var ordförande i Pensionsgruppen, säger en regeringskälla.

Pensionsgruppen kom till efter 1994 års pensionsöverenskommelse mellan S, M, KD, C och L. De senaste åren har även MP tillåtits vara med på mötena.

Enligt Aftonbladets källor i regeringskansliet var gruppen överens om att en gemensam presskonferens skulle hållas.

– Sedan när vi skulle diskutera detaljerna mellan partierna hade de borgerliga ledamöterna inte längre mandat att bestämma en sådan sak. Det skiftade över en natt.

Under den senaste veckan har hårda diskussioner pågått mellan regeringen och Moderaterna, som talat för hela Alliansen.

– Vi har varit överens över en veckas tid mellan alla partierna utan att kunna säga eller göra någonting, säger en källa.

Enligt källor inom Alliansen var det Moderaterna som var drivande i att inte gå med på en presskonferens, något som flera andra Allianspartier inte hade haft något emot. Men för alla fyra partierna var det viktigast att komma överens om hela kommunikationsplanen.

Ilska mot Socialdemokraterna

Allianspartiernas linje var att uppgörelsen skulle kommuniceras skriftligt genom en debattartikel så att det blev tydligare vad alla i gruppen gemensamt bundit sig vid, erfar Aftonbladet. Hos Moderaterna finns en ilska mot hur Socialdemokraternas betett sig.

– Det är så tydligt att Socialdemokraterna är vana att köra på som de har tänkt sig och vill. De är inte vana att förhandla. Vi är fyra Allianspartier som ville binda detta skriftligt. Det tog dem flera dagar att förstå det, säger en källa.

Socialminister Annika Strandhäll (S) tog själv upp bråket på sin presskonferens i morse. Hon sa så här om att det inte blev någon gemensam pressträff.

– Det har att göra med att Moderaterna så här nära valet inte var särskilt bekväma med att stå bredvid oss på en pressträff, helt enkelt.

Så fungerar det med pension 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM