Penilla Gunther (KD) lät riksdagen betala privatresor med hyrbil

Penilla Gunther (KD) har hyrt bil för över 200 000 kronor – mest av alla riksdagsledamöter.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hon låtit skattebetalarna stå för en rad privata resor med olika hyrbilar.

”Nu är min julturné över för den här gången! Jag hann inte med alla goda vänner i Värmland & andra ställen”, skrev Gunther på sociala medier efter en julvecka, då riksdagen stått för hennes bil.

Penilla Gunther, 54, från Trollhättan är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och har tidigare kandiderat till partiledarposten.

Sedan 2014 fram till i våras har hon hyrt bil genom riksdagen för drygt 200 000 kronor – mest av alla ledamöter.

Aftonbladet har granskat alla Gunthers reseräkningar och KD-ledamoten har upprepade gånger gjort privata resor med riksdagens hyrbilar.

Hon har även låtit skattebetalarna betala extra avgifter på mindre summor för att någon annan ska få köra hyrbilarna, bland annat hennes son.

”Tur jag har bil!”

En jul hyrde Gunther bil via riksdagen i en vecka och skrev på Facebook:

”Mkt som ska med hem till Thn. Påsar och väskor med julklappar och julmat. Tur jag har bil idag!”.

I andra inlägg berättar hon om sin ”julturné” där hon träffat släkt och vänner. Gunther lät även riksdagen betala en extra kostnad för att en närstående skulle få köra bilen under julledigheten. Bilen kostade totalt drygt 3 000 kronor.

När Aftonbladet frågar henne om resan medger hon att hon har gjort ”fel”.

Hälsade på anhörig

En vårfredag hyrde Gunther en bil i Stockholm som hon återlämnade i Trollhättan under lördagseftermiddagen.

På Facebook skrev Gunther att hon skulle hälsa på en anhörig under lördagen. När riksdagsförvaltningen frågade vad Gunther använt bilen till skrev KD-ledamoten att hon körde hem till Trollhättan.

Men det var inte hela sanningen.

Hyrbilen hade körts omkring 400 kilometer utöver det, samma sträcka som det är tur och retur till hennes anhöriga. När Aftonbladet frågar Gunther om resan medger hon att den var privat.

En septemberfredag hämtade Gunther ut en hyrbil i Stockholm som hon återlämnade i Trollhättan tre dagar senare. Bilen kostade skattebetalarna närmare 3 400 kronor.

På lördagen var Gunther på plats vid en kyrka utanför Falköping för att fira ett dop. För Aftonbladet medger Gunther att den resan inte handlade om ett riksdagsuppdrag.

Åkte på fest

Förra sommaren besökte Gunther Gröna Lund i mitten av juli, tillsammans med fyra nära anhöriga. Dagen efter besöket på nöjesfältet hämtade Gunther ut en bil som hon körde hem sina anhöriga med.

Bilen kostade skattebetalarna närmare 4 000 kronor, och även den här gången såg Gunther till att en ”extra förare” fick köra bilen, som återlämnades i Trollhättan.

En aprilhelg hyrde Gunther en bil via riksdagen och skrev på sin reseräkning att det handlade om ett ”studiebesök”.

Men i själva verket använde hon bilen för att åka på en väns privata fest i en helt annan stad. Hyrbilsräkningen på drygt 1 800 kronor fick skattebetalarna stå för.

Nu, efter att Aftonbladet konfronterat henne, har Gunther vänt sig till riksdagsförvaltningen och skriver att studiebesöket ställdes in och att det blev ett ”privat besök”.

Erkänner fel

Till riksdagsförvaltningen uppger Gunther även att hon har ”utnyttjat fördelen med att ha bil emellanåt”.

För detta vill hon nu göra ett schablonavdrag.

Samtidigt vill hon återbetala kostnader för hyrbilstillfällen och uppger att hon även är beredd att betala tillbaka kostnader för extra förare.

Från Penilla Gunthers Facebook.
Från Penilla Gunthers Facebook.
Publisert:

LÄS VIDARE