Valet 2018

M:s debattilska mot Löfven: ”Det är fegt”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

VÅRGÅRDA. Moderaterna anklagar statsminister Stefan Löfven för att ducka dueller med Ulf Kristersson inför valet.

Ett demokratiskt haveri, menar partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

– Det är fegt, säger han.

Inför valet den 9 september är det Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) som kämpar om statsministerposten. Statsministern och oppositionsledaren har bara mötts i en duell – man mot man – en gång, i maj i Expressen-TV. I valrörelsens slutskede ska de mötas i SVT den 31 augusti och TV4 den 8 september.

Men Ekots stora slutduell, som skulle ha gått av stapeln den 2 september, verkar det inte bli något med. Ekots redaktionschef Olle Zachrisson skriver på företagets redaktionsblogg att man försökt planera in en duell.

– Men trots upprepade påstötningar har Socialdemokraterna inte kunnat boka in en tid under valspurten för denna viktiga debatt. Ekot beklagar detta och hoppas naturligtvis att det uppstår en öppning så att lyssnarna kan få ta del av en sådan duell, skriver han.

”Det är fegt”

Det har fått Moderaterna att reagera. Partisekreteraren Gunnar Strömmer är mycket upprörd och anklagar S-ledaren för att ha duckat flera möjligheter att möta sin huvudmotståndare.

– Jag har ju läst om att Socialdemokraternas hemliga plan de sista veckorna är att räta upp sitt väljarras genom att hålla Stefan Löfven borta från offentligheten. Jag tycker inte bara det är fegt, det är också ett demokratiskt haveri. Väljarna har rätt att förvänta sig att statsministern och oppositionsledaren möts i debatter före valet. Vi som stora partier har en förpliktelse att leverera det till väljarna.

Men ni möts ju i flera andra dueller i valrörelsens slutskede?

– Det skulle så klart vara förvånande om han backade ut från alltihopa, men det kommer ju en ny vecka. Han kanske backar ur dem också. Det här har varit ett mönster. Ulf Kristersson tillträdde i oktober och det har varit stört omöjligt för oss att få till dueller eller debatter mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson hela tiden fram tills nu.

– Det är lätt för mig att raljera partipolitiskt kring det här men jag tycker i grund och botten att det är demokratiskt oerhört stort bekymmer att landets statsminister alldeles uppenbart vill hålla sig undan debatten inför ett så viktigt val vi har framför oss.

S håller inte med

Odd Guteland, presschef i Statsrådsberedningen, har en annan bild av läget. Han säger att Socialdemokraterna erbjöd en duell i Ekot i maj, det datum som senare blev duellen i Expressen-TV.

– Det var Moderaterna som tackade nej till den debatten som var inplanerad i maj. Vi hade ju en inplanerad, det var ju synd att den inte blev av om det var så väldigt mån om det i just Ekot.

Han säger att det inte alls stämmer att Löfven duckar fajter med Kristersson.

– Vi har ju flera debatter med Kristersson nu på slutet. Det är hur många dueller och debatter som helst. De stod ju mot varandra bara för någon dag sedan i Expressens partiledardebatt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven till bilbrännarna: Vad fan håller ni på med?

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Ulf Kristersson

Moderaterna

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Gunnar Strömmer