Hårda orden flög efter debatten

avOlof Svensson, Pär Karlsson

GÄVLE. Både Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att gå mot dåliga valresultat – men något av partierna ska försöka bilda regering efter valet.

Under partiledardebatten i TV4 rök Stefan Löfven och Ulf Kristersson ihop vid flera tillfällen.

– Jag tror att det är många som tycker att den här regeringen har gjort sitt, säger Kristersson.

– Vi kan inte gå tillbaks till en borgerlig skattesänkarpolitik, säger Löfven.

Tiden för partiledarena att övertyga väljarna börjar rinna ut. När de på torsdagskvällen möttes i TV4:s debatt i Gavlehovshallen i Gävle återstod bara tre dygn tills vallokalerna stänger.

Foto: Pontus Orre
Statsministern och moderatledaren rök ihop vid ett flertal tillfällen under debatten.

Extra viktig var debatten för statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M), som båda två enligt opinionsmätningarna ser ut att gå mot dåliga valresultat.

M-ledaren utmanade Löfven på duell kring polisen. Han menade att regeringen inte har någon plan för att komma tillrätta med den grova gängkriminaliteten som finns i utsatta områden runt om i Sverige.

Att det i dag är lägre polistäthet är ett direkt resultat av regeringens bristande politik, sa M-ledaren.

”Kan inte gå tillbaka”

Både under och efter debatten slog Löfven tillbaka.

– Vi har investerat i polisen, vi utbildar fler, dubbelt så många som när de satt i regering. Kristersson har samma standardsvar, att vi inte har gjort något. Sanningen är att vi styrde bort från deras skattesänkarpolitik, vi har investerat i polisen, skolorna och sjukvården. Vi kan inte gå tillbaks till en borgerlig skattesänkarpolitik, säger Löfven.

Statsministern utmanade i sin tur Kristersson på en debatt om välfärden och skatter. Han slog fast att med de skattesänkningar som Alliansen vill göra så blir det inga pengar till några investeringar.

Men Kristersson bet tillbaka och slog fast att vårdköerna har ökat, trots att regeringen höjt skatterna.

– Om höjd skatt skulle vara lösningen på Sveriges välfärdsproblem, då skulle vi inte ha ett enda problem, sa han.

”Han låter tiden gå”

I en intervju med Aftonbladet efteråt slog Kristersson fast att han inte misstror att Löfven vill väl.

– Men han låter tiden gå. Fyra år senare kommer han på att det finns problem. Det löser ingenting. Hade han menar allvar hade han för fyra år sedan sagt att han hade en rejäl reformambition framför sig. Det räcker inte att säga att man ska investera för att lösa problem.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Han tror att Alliansen har goda chanser att vinna söndagens val.

– Jag tror att det är många som tycker att den här regeringen har gjort sitt, att den måste bytas ut och att en ny regering ska ges en chans.

Löfven, däremot, menade att hans arbete som statsminister bara har börjat. Han menar att Kristersson kritik, om att hans regering inte har gjort något, saknar stöd.

– Det är bara att titta på de reformer som är genomförda. Det är bara att pricka av. Gå tillbaka och titta på hela listan. Det är retorik i en valrörelse att säga att den andra inte gjort något. Men det är lätt att kolla, alla kan kolla det. Men vi måste fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM