Sverige kallar upp den ryske ambassadören

Sverige kallar upp den ryske ambassadören till Utrikesdepartementet – efter utspelet om vad ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna få för konsekvenser.

Det avslöjade utrikesminister Margot Wallström (S) vid en information i riksdagens EU-nämnd i dag.

– Jag har kallat upp den ryska ambassadören så att vi får ställa lite frågor. Jag tycker att de ska förklara sig, säger hon.

Bakgrunden är de senaste uttalandena från ryska myndigheter om vilka konsekvenser ett svenskt Natointräde skulle kunna få.

Ett svenskt medlemskap är fortfarande långt borta, men i takt med att fler politiska partier har öppnat för detta har steg som ökar sannolikheten tagits. I början av september svängde Centerpartiet och sällade sig till de övriga i Alliansen som sedan tidigare är positiva till ett Natomedlemskap. Regeringen vill dock att Sverige ska vara alliansfritt, men har i förhandlingar med Alliansen gått med på att utreda konsekvenser av olika typer av försvarssamarbeten.

”Skulle kräva reaktioner från ryska sidan”

Efter detta har det ryska ledningen tydligt visat sitt missnöje, utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova har bland annat sagt:

– Sveriges inträde i Nato skulle ha militär- och utrikespolitiska konsekvenser som skulle kräva nödvändiga reaktioner från den ryska sidan.

– Vi anser fortfarande att Sveriges beslut att inte ingå i militära block som en viktig faktor för att säkra stabiliteten i norra Europa.

Detta uttalande och liknande som tidigare gjorts av den ryska ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, har väckt irritation hos den svenska regeringen.

– Vi är en självständig stat som självständigt beslutar om vår säkerhetspolitik och våra säkerhetspolitiska val. Vi tycker inte att någon ska hota oss, säger Margot Wallström.

Utrikesministern framhåller att hon "inte är förvånad" över de ryska uttalandena men poängterar att de inte alls påverkar Sveriges hållning.

– Det påverkar ingenting, vi ska fatta våra egna val och det gör vi också.

Sur stämning ibland

När mötet med den ryske ambassadören ska ske vill Wallström inte berätta, men hon menar att "inbjudan har gått ut".

Hur ser du på relationerna mellan Sverige och Ryssland just nu?

– Vi måste upprätthålla en öppen och konstruktiv diplomatisk kontakt mellan våra länder. De har varit tradition tidigare och det hoppas vi att vi ska kunna åstadkomma. Sedan har det varit surt ibland på grund av olika händelser. Men vi är angelägna om att ha en sådan kontakt och vi hoppas att kunna bygga någonting för framtiden när förhoppningsvis Ryssland är på väg i en mer demokratisk riktning. Därför fortsätter vi också att hävda att vi ska tala direkt med dem, inte via media eller Twitter, säger Wallström.

Försvarsminister Peter Hultqvist anser att de ryska utspelen går långt över gränsen till det rimliga.

– Det är helt oacceptabelt. De har inget att göra med Sveriges säkerhetspolitiska val, utan det är något vi som suverän stat helt och fullt ska bestämma själva. Vi har ju en regering i dag, som jag själv representerar, som står för alliansfriheten. Natomedlemskap är inte aktuellt, men däremot kommer vi att fördjupa våra internationella samarbeten enligt det beslut som riksdagen har fattat.

Publisert:

LÄS VIDARE