Sjöstedts krav inför flyktingmötet

Foto: AMANDA LINDGREN
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
SAMHÄLLE

I morgon kväll träffas partiledarna för överläggningar om den akuta flyktingkrisen i Europa.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommer där kräva att regeringen ska gå ännu längre än man redan sagt när det gäller lagliga vägar in i EU.

– Det måste bli möjligt att få visum på ambassader utanför EU, så länge vi hindrar folk från det kommer vi fortsätta se båtar som sjunker och folk som dör på vägen, säger han.

I morgon kväll träffas ledarna för regeringspartierna, Vänsterpartiet och allianspartierna för blocköverskridande överläggningar om den akuta flyktingkrisen i Europa. De är där efter en inbjudan från statsminister Stefan Löfven (S). Enligt uppgifter till Aftonbladet inleds mötet klockan 18.30.

På onsdagsmorgonen besökte V-ledaren Jonas Sjöstedt Stockholms Central där han och hans stab lämnade över täcken och filtar till de organisationer som möter de flyktingar som anländer via tåg. I samband med det berättade Sjöstedt också vilka krav han kommer att ställa på mötet i morgon kväll.

I måndags lanserade statsminister Stefan Löfven (S) en tiopunktslista med förslag som han hade med sig inför gårdagens möten med Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

– Mycket av det som Löfven har föreslagit är bra. Att alla EU-länder ska ta emot flyktingar och att alla kommuner i Sverige ska ta emot. Det är också bra att man vill arbeta för fler lagliga vägar in i EU. Jag hoppas att det går, men om det inte gör det tycker jag att Sverige och andra länder ska vara beredda att gå före.

Kräver fler lagliga vägar

Sjöstedt menar att det är av största vikt att det ska bli möjligt för flyktingar att få visum på svenska ambassader utanför EU, för att sedan kunna söka asyl på plats i Sverige.

– Så länge vi har det här systemet med gränskontroller och att man inte kan söka asyl utifrån så tvingar vi folk i händerna på flyktingsmugglarna. Vi blir medskyldiga till det som sker, säger han.

Men det är något som Löfven har vänt sig emot, med argumentet att det skulle bli ett tryck på ambassaderna som inte skulle gå att hantera.

– Det skulle säkert bli ett stort tryck. Därför vore det bra om många länder gjorde det samtidigt, helst hela EU. Samtidigt är det så att så länge vi hindrar folk från att söka asyl utanför EU kommer det här att fortsätta. Det är de som är alternativet, vi kommer att se de här båtarna, folk som dör på vägen och den här brutaliteten, säger Sjöstedt.

Han menar också att det är dags att ta bort flygbolagens transportöransvar som i dag gör det svårt för flyktingar att flyga till Europa för att söka asyl. Samma förslag har tidigare kommit från Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Vill se fler kvotflyktingar

V-ledaren ställer sig bakom de förslag som har kommit, bland annat från Löfven och Folkpartiets Jan Björklund, om att utöka antalet kvotflyktingar som Sverige tar emot.

Däremot är V emot systemet med "säkra länder" som regeringen och flera EU-länder vill införa. Det innebär att asylansökningarna från länder som anses tillräckligt säkra snabbehandlas.

– Det kan innebära att människor som har asylskäl aldrig får sin sak prövad. Det tycker jag är dåligt. Men det är bra att Löfven avvisar tillfälliga uppehållstillstånd som de borgerliga partierna vill ha. Det löser ingenting. Det bara ökar osäkerheten och byråkratin och gör det svårare för människor att starta om sina liv i Sverige, säger Sjöstedt.

Han hoppar att överläggningarna i morgon resulterar i en politik där det tas mer gemensamt ansvar i Sverige och EU.

– Jag hoppas att Sverige kan kliva fram vid sidan av Tyskland som det land som pekar på riktiga lösningar.

ARTIKELN HANDLAR OM