Marine Le Pen

Högerextrema stärker sin position - bildar ny grupp

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

De högerextrema partierna stärker sin position i Europa.

I dag bildades en ny partigrupp i EU-parlamentet med franska Front National i spetsen.

– Stövlarnas marsch ekar åter i Europa, säger Fredrick Federley (C).

I valet till EU-parlamentet förra året blev Front National största parti i Frankrike. Även på flera andra håll runt om i Europa gick flera andra högerextrema och högerpopulistiska partier starkt framåt. Men Front National, med partiledaren Marine Le Pen i spetsen, har haft svårt att få något reellt inflytande i parlamentet eftersom man inte suttit med i någon partigrupp efter valet. Det innebär både mindre pengar och talartid. För att få ihop en egen grupp krävs totalt 25 ledamöter från sju olika partier, något man inte lyckats med. Front National har historiskt suttit med i flera olika partigrupper.

Ny grupp bildad

Le Pen hade tidigare bland annat fört samtal med Sverigedemokraterna som dock valde att gå med i en annan grupp som leds av Nigel Farage från brittiska Ukip.

Men i dag har Le Pen meddelat på en presskonferens att en ny partigrupp bildats i parlamentet. Det innebär att de högerextrema partierna tar ett rejält kliv framåt.

I den nybildade gruppen finns utöver Front National bland annat det holländska partiet PVV, FPÖ från Österrike, italienska Lega Nord, belgiska Vlaams Belang och enskilda ledamöter från andra länder. Enligt uppgift blir gruppens namn "Europe of nations and freedom"

Nyligen uteslöts Front Nationals grundare Jean-Marie Le Pen ur partiet, som sitter i EU-parlamentet. Han har under åren gjort en rad antisemitiska uttalanden som uppmärksammats rejält.

– Jag tycker inte att han ska uttala sig i Nationella frontens namn längre, sa dottern Marine Le Pen då.

Uteslutningen har motiverats med att han skulle kunna bli ett sänka för dottern i det kommande presidentvalet.

Svenska politiker reagerar starkt

Flera svenska EU-parlamentariker reagerar starkt på dagens besked.

– Det här är en hatets grupp, som för både tankarna och politiken bakåt i tiden, stövlarnas marsch ekar åter i Europa, säger Fredrick Federley (C).

Cecilia Wikström (FP) kallar den nya gruppen för "inget annat en renodlad främlingsfientlig och hatisk grupp som rimmar illa med de värden och värderingar som EU-projektet vilar på".

– Jag beklagar att denna grupp bildats. Med Marine Le Pen och Geert Wilders nya maktposition i Europaparlamentet, går de från en skock högljudda politiker med ringa parlamentariskt inflytande, till en grupp som kommer att delta i lagstiftningsarbetet.

Hon tycker att situationen känns både sorglig och otäck..

– Nu får de politiskt inflytande, nu får de delta i lagstiftningsarbetet. Det är det läskiga, det här är ett paradigmskifte i Europa. Nu går de från en skock högljudda gaphalsar till att vara med i lagstiftningsarbetet. Det ger mig rysningar över hela kroppen, säger Wikström.

Malin Björk (V) säger i ett uttalande:

– Vi har redan sett hur politiken i många frågor som asyl, HBTQ, abort och sexualundervisning fått dikteras mer och mer av den ultrakonservativa högern och högerextremisterna. Nu riskerar de att få en ännu starkare röst, säger Malin Björk.

EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP) säger att det finns en risk att "hela värdefokus flyttas högerut".

– Det ställer ännu större krav på oss gröna, på liberaler och socialdemokrater. Vi måste stå upp för alla människors lika värde och mot rasister och främlingsfientliga ledamöter, säger han.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Marine Le Pen

Lega

Jobbik

Front National

EU