Sverigedemokraterna

SD-ilska över M-besked: ”Oansvarigt”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

M-ledaren Ulf Kristersson utesluter helt samtal, förhandlingar och kompromisser med SD.

Beskedet väcker ilska hos Jimmie Åkessons parti som nu höjer tonläget inför valet nästa år.

– Kristersson räknar kallt med att vi i alla lägen kommer att stödja hans politik, det kommer vi naturligtvis inte att göra, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

I en intervju med Dagens Nyheter poängterade Ulf Kristersson att han helt utesluter samröre med Sverigedemokraterna. Den nya M-ledaren säger att målet är en Alliansregering och han inte kommer samtala, förhandla eller kompromissa med partiet.

I januari lät det annorlunda. Då meddelade den dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra att isoleringen av SD i riksdagen var bruten. Det följdes av ett möte mellan SD och M på tjänstemannanivå.

Men med den nya M-ledningen på plats är beskedet alltså ett annat och den dörr som öppnades verkar stängd.

Kristersson utesluter samröre med SD

Kristerssons linje har retat upp SD, som gladde sig rejält över beskedet i januari. Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, säger att beskedet är oroväckande. Han menar att M aldrig kommer att kunna få igenom de skärpningar av flyktingpolitiken man vill ha om man inte tar stöd av SD.

– Man signalerar retoriskt att man vill skärpa migrationspolitiken väldigt mycket. Men lyssnar man sedan vad det leder till för konkreta resultat i volymerna på migrationen verkar de vara öppna för en ganska stor invandring.

Han säger att Kristersson nu tar kliv tillbaka till ”den anda” som ledde fram både till den förra regeringens migrationsuppgörelse med Miljöpartiet samt den och Decemberöverenskommelse som slöts efter valet 2014. Det är två uppgörelser som Kristersson, även om han satt i M-toppen när besluten togs, i efterhand har kritiserat hårt.

Karlsson tvivlar på att Moderaterna och Centerpartiet ska kunna enas i frågan.

– Om Kristersson menar allvar med att lägga om migrations- och integrationspolitiken finns det bara en seriös samarbetspartner med trovärdighet och det är vi. Men oss ska man då inte prata med. Det är en djupt oansvarig linje som riskerar att bli väldigt skadlig för Sverige.

”Det kommer vi inte att göra”

Ulf Kristersson har dock sagt att alla partier, även SD, är välkomna att rösta på moderata förslag. Men det ger Mattias Karlsson inte mycket för.

– Han verkar kallt räkna med att vi i alla lägen kommer att stödja moderat politik. Men det kommer vi naturligtvis inte göra. Vi har länge sagt att vi inte kommer att sätta oss i knät på vare sig en rödgrön eller en borgerlig regering. Det är politikens innehåll som är det centrala och vad vi tycker är bäst för Sverige i varje givet läge. Vi kommer inte att ge vare sig passivt eller aktivt stöd till någon regering som inte för ansvarsfull invandringspolitik.

Konkret har Kristerssons besked gjort det än tydligare att SD måste växa rejält i nästa val för att nå inflytande, säger Karlsson.

– Vårt inflytande, hur stort eller litet det kommer att bli, det avgörs av vilket valresultat vi har. Det är där som vårt primära fokus ligger nu, att försöka få ett så starkt stöd som möjligt och ett så starkt mandat som möjligt som gör det så svårt som möjligt för de andra partierna att fortsätta ignorera oss.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Så går det i valet 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Ulf Kristersson

Moderaterna