Hanif Bali om gamla SD-strategin: Urusel

Hanif Bali (M) krävde i en debattartikel att Socialdemokraterna isolerar Sverigedemokraterna till varje pris.

Nu, snart sex år senare, kallar han strategin för urusel och vill i stället samtala med SD.

– Jag hade fel och har bytt åsikt.

Debattartikeln publicerades i Expressen i augusti 2011. Hanif Bali (M) skrev att uppgörelser med sverigedemokrater bidrar till att normalisera deras människosyn och att exempel från våra grannländer visar att rasistiska partier blivit rumsrena när etablerade partier förhandlar med dem.

Inför omröstningen i riksdagen om det femte jobbskatteavdraget uppmanade han Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt att inte ta hjälp av SD för att rösta ner förslaget. ”Juholt måste vakna och leva upp till Mona Sahlins löfte efter valet: ”Aldrig någonsin, någonstans, någon gång samarbeta med Sverigedemokraterna”, skrev Hanif Bali.

Har inte funkat

I dag sitter Moderaterna i opposition och partiet har nyligen ändrat strategi gentemot SD. Anna Kinberg Batra vill samtala och förhandla med partiet i riksdagens olika utskott och fälla regeringen med SD:s stöd.

– Då trodde jag att ett sätt att minska SD:s framväxt var att isolera dem. Det har inte alls funkat, varken den här mandatperioden eller den förra, säger Hanif Bali.

Vilka frågor tror du att ni kan komma överens om i näringsutskottet där du sitter?

– 99 procent av ärendena som riksdagen behandlar är frågor som inte handlar om mänskliga rättigheter och andra principiella frågor. Det är istället tekniska, ganska små och begränsade ärenden. Där finns det stora möjligheter att få igenom vår politik tror jag.

Vad har hänt sedan du skrev debattartikeln?

– Sex år och erfarenhet.

Vill inte ha mellanmjölkspolitiker

Att artikeln börjat delas igen på sociala medier kallar Hanif Bali för löjligt. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har ändrat migrationspolitik sedan dess, säger han.

– Vi hoppades att det var en bra strategi, men det var en urusel strategi och då får man helt enkelt säga att man hade fel. De som delar den här artikeln försöker få mig att må dåligt för att jag byter åsikt. Men det tycker inte jag. Väljare som jag möter tycker att det är en bra egenskap att man är redo att ompröva beslut.

Ångrar du att du gick ut så hårt då?

– Nej. Tror man på något ska man gå ut hårt. Jag trodde på det då men det visade sig att jag hade fel. Då får man gå ut och säga det. Att ha politiker som vägrar säga vad de tror på för att de riskerar att ha fel, då får vi ganska många mellanmöjlkspolitiker.

Publisert:

LÄS VIDARE