De ensamkommande flyktingbarnen

16-årig flyktingpojke tog sitt liv – två till försökte

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

En 16-årig asylsökande pojke begick självmord i Vännäs natten till i går.

Dagen efter försökte ytterligare två ensamkommande som bor i kommunen ta sina liv.

Socialtjänsten utesluter inte att de inspirerats av varandra men betonar att det inte rör sig om en självmordspakt.

Den 16-åriga pojken kom till Sverige från Afghanistan hösten 2015 och bodde på ett hem för ensamkommande barn i Vännäs.

Natten till i går hittades han död av personal på boendet.

Ulrica Westerlund, biträdande socialchef i kommunen, bekräftar att en ensamkommande pojke tagit sitt liv.

– Pojken har under lång tid mått väldigt dåligt. Vi vet inte vad som ligger bakom det här men vi ser ingen direkt koppling till något beslut som nyligen tagits i själva asylprocessen, säger hon.

Beslutet inte utlösande faktor

Uppgifter till Ensamkommandes förbund gör gällande att pojken nyligen fått nedsatt dagsbelopp och att han hamnat i konflikt med personal på boendet, något som kan ha utlöst händelsen.

Ulrica Westerlund säger att det visserligen har tagits beslut om att sänka dagskassan för vissa, bland annat 16-åringen. Detta för att alla asylsökande som är ungefär lika gamla ska få samma ersättning.

– Han hade protesterat mot detta men vi tror inte det var en utlösande faktor. Den här åtgärden har inte trätt i kraft och stämmer inte överens tidsmässigt, säger hon.

Under gårdagen försökte ytterligare två ensamkommande ta sina liv i Vännäs. En bodde på samma boende som 16-åringen och var under 18 år. Den andra var över 18 och bodde på ett annat boende i kommunen. Båda två är vid liv men Ulrica Westerlund vill inte uttala sig mer om deras tillstånd.

En vän till alla tre, Nematullah Ibrahim, säger att en av dem fortfarande vårdas på sjukhus och att en har fått lämna sjukhuset.

Vännen fick besked om 16-åringens död i går morse.

– Det är väldigt tråkigt. Han var en glad person när jag träffade honom. Vi spelade fotboll ihop och träffades i skolan, säger han.

Nematullah Ibrahim säger att många av de ensamkommande i kommunen mår väldigt dåligt på grund av väntan på beslut från Migrationsverket, men han vet inte varför 16-åringen valde att ta sitt liv.

Krisgrupp har inrättats

Ulrica Westerlund utesluter inte att de andra två kan ha inspirerats av 16-åringen men är tydlig med att inget tyder på att de har planerat det tillsammans. Tillvägagångssättet skiljer sig åt och det är oklart om personerna varit nära vänner.

– Det kan ha haft en koppling men det behöver inte ha det, säger hon.

Kommunen har inrättat en krisgrupp, kyrkan och frivilligorganisationer hjälper också till att skapa lugn bland ungdomarna. Under fredagen kommer det hållas minnesstund i Medborgarhuset i Vännäs.

– De flesta känner varandra, går i samma klass och en del bor i hop. Det är en mycket tragisk händelse. Många berörs och känner sorg, säger Ulrica Westerlund.

Kommunen har varit i kontakt med 16-åringens mamma som har blivit informerad om sonens död. Aftonbladet har varit i kontakt med polisen som meddelar att det inte finns misstanke om brott.

Fotnot: Rädda Barnen har en särskild stödlinje för asylsökande unga i Sverige. Telefonnumret är 0200–77 88 20. Mer information finns här.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Flyktingsituationen

Självmord

Vännäs

Afghanistan