Ordningsvakter spred rasism på Facebook – blir av med tillstånd

avOlof Svensson, Susanna Nygren

SAMHÄLLE

Efter Aftonbladets granskning har polisens tillståndsmyndighet beslutat att två ordningsvakter blir av med sitt förordnande för gott.

Det innebär att de aldrig mer kommer få arbeta som ordningsvakter.

Ordningsvakterna i Malmö hade en Facebookgrupp där de spred rasism, hängde ut människor med utländsk bakgrund och skröt om hur de använde övervåld. Efter Aftonbladets avslöjande inledde polisen en utredning och nu har två av ordningsvakterna blivit av med sitt förordnande. Det innebär att de förbjuds att arbeta som vakter.

– Vi anser att de är olämpliga för det yrket. Man ska komma ihåg att en vakt har ett stort ansvar i sin yrkesroll då man företräder polisen, säger Karin Jensen, polisens tillståndsmyndighet.

Fler kan bli av med förordnandet

Totalt har 25 ordningsvakter varit under utredning efter Aftonbladets granskning. Samtliga blev inledningsvis tillfälligt avstängda från jobbet men efter hand har misstankarna mot merparten av dem avskrivits. I dagsläget utreds fortfarande fem vakter utöver de två som nu blir av med sitt förordnande.

– Det innebär att det kan bli fler som blir av med sitt förordnande. Om utredningen visar att de är olämpliga, säger Karin Jensen.

ARTIKELN HANDLAR OM