Efter Aftonbladets granskning: M vill göra slöseri med skattemedel olagligt

SAMHÄLLE

ÖREBRO. Aftonbladet avslöjade hur kommun- och myndighetschefer roade sig med champagne och dricksade bort tusentals kronor.

Nu kräver Moderaterna att det blir olagligt att slösa skattepengar. 

– Man ska kunna få böter och få gå på dagen, inte bli belönad som fallet ofta är i dag, säger riksdagsledamoten Ida Drougge (M).

Foto: Urban Andersson

Aftonbladets granskning Miljardnotan visade hur chefer på Ekerö kommun festade på skidorter, hur myndighetschefer bjöd privata vänner på fester och hur kända artister hyrdes in till personalfester med sprit.

Nu vill Moderaterna att den typen av slöseri med skattemedel ska bli olaglig. Beslutet klubbades på fredagskvällen på partistämman i Örebro.

Ett av kraven är att brottet tjänstefel ska vidgas och innefatta även hantering av offentliga medel.

– Många kommer undan straff. Även de som tvingas bort från sina tjänster får ofta vidlyftiga avgångsvederlag. Vi vill att man ska kunna gå på dagen, säger riksdagsledamoten Ida Drougge (M).

Hon skrev en rapport till partistyrelsen – ”Minskat slöseri”, som ligger till grund för förslag som nu klubbats igenom.

Moderaterna vill att skattefiffel alltid utreds av domstol.

– Som det är i dag är det oftast ens närmaste chef som utreder. Besluten om påföljder fattas bakom stängda dörrar utan insyn. Därför är det viktigt att det görs i domstol, säger Ida Drougge.

Skattefusket är utbrett och sätten att fuska är många, säger Ida Drougge som även är medförfattare till boken 365 sätt att slösa med dina skattepengar”. 

– När människor med makt utnyttjar makt och bryter de egna systemen skapar det politikerförakt och misstro, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM