Valet 2018

Storbråk inom Alliansen efter SD-besked

Av: 

Pär Karlsson

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Alliansen gav beskedet att SD skulle ges tillträde till ordförandeposter i riksdagen efter valet – men enigheten varade inte länge.

Nu pyr missnöjet partierna emellan och anklagelserna haglar.

Enligt Liberalerna har Moderaterna förvanskat vad man gemensamt kommit fram till – för sina egna syften.

– Det ligger i Moderaternas intresse att ge bilden av att Alliansen öppnar upp för Sverigedemokraterna, det är mycket olyckligt, säger en källa inom Liberalerna.

Under torsdagen gav Allianspartierna två nya besked kring processen som tar vid efter valet. För det första så kommer man att lansera en egen kandidat till posten som talman, även om de rödgröna blir större.

Men dessutom meddelade man att man vill bryta isoleringen av Sverigedemokraterna när det gäller topposterna, i presidiet, i riksdagens utskott. Sedan valet 2010, när SD kom in, har de sju andra partierna stängt Jimmie Åkessons parti ute och fördelat ordförandeposterna mellan sig.

Beskedet väckte ramaskri från de rödgröna partierna, som menade att Alliansen med sitt besked var beredda att ge SD makt och inflytande.

Men det kom även hård intern kritik inom Centerpartiet och Liberalerna. Både Annie Lööf och Jan Björklund har lovat att aldrig någonsin bidra till att ge SD inflytande och makt – vilket kritikerna menar att man nu var beredda att göra.

Irriterat inom Alliansen

Enigheten inom Alliansen blev dock kortvarig.

Redan under fredagsmorgonen meddelande Lööf och Björklund att idén med att släppa in SD på topposterna var död, eftersom Socialdemokraterna så benhårt var emot.

De båda poängterade att Alliansbeskedet var ett förhandlingsbud riktat vänsterut – inte något man tänkt driva om man inte kom överens över blockgränsen.

Källor inom Moderaterna berättar för Aftonbladet att det i partiet finns en stor frustration kring hur Jan Björklund och Annie Lööf agerat. Man menar att de båda inte klarar av att hantera intern kritik i sina egna partier.

L-ledaren Jan Björklund riktade samtidigt öppen kritik mot M:s gruppledare Tobias Billström.

– Jag är irriterad över det sätt som Moderaternas gruppledare presenterade det som att Alliansen var överens, det är vi inte alls. Vi är överens om att diskutera med S om en annan fördelning där alla partier skulle få platser i förhållande till sitt valresultat, säger Björklund,

Liberalerna anklagar Moderaterna

Enligt vad Aftonbladet erfar är irritationen inom Liberalerna stor. Man menar att Billström medvetet låtit bli att berätta allt man kommit överens om i förhandlingarna - för att gynna sitt eget parti.

– Överenskommelsen innehöll flera delar som gjorde att vi liberaler kunde vara med. Det ena var just att det skulle vara vår ingång i samtal med Socialdemokraterna. Det glömmer Billström helt att säga när han kommunicerar, säger en L-källa.

Källan fortsätter:

– Det ligger i M:s intresse att få den rubriken som det blev, att vi Alliansen öppnar upp för SD. Det är väldigt olyckligt. Som det nu presenterades verkar det som att vi ville göra upp med SD. Det har aldrig varit vår avsikt. Vi kommer inte förhandla med SD.

Tobias Billström (M) säger att gårdagens besked kommit att handla om något annat än vad man menade.

– Det har aldrig handlat om att komma överens med Sverigedemokraterna, det handlade om en Alliansgemensam ingång i samtal med Socialdemokraterna. Det behovet av att hitta en överenskommelse med S kvarstår oförändrat. Vi hade tyckt det vore bra att komma överens redan innan valet.

Men blev det en miss i kommunikationen som gjorde att det tog sig det här uttrycket – ett besked i går och ett annat besked i dag?

– Moderaterna svarar för sig i det här sammanhanget, vi är tydliga med att det är viktigt att valresultatet får ett genomslag när man fördelar presidieposterna. Centern och Liberalerna svarar för sig i det här sammanhanget. Men tittar jag på det från avstånd så ser jag att det varit mycket diskussioner om det här med förhandlingar med SD – det har aldrig varit aktuellt.

”Valresultatet ska få genomslag”

Var ni överens om vad ni skulle gå ut med inom Alliansen?

– Ja, den intervju som vi gjorde i går, där sa vi det som vi säger nu: Att valresultatet ska få ett genomslag och att vi vill ha en diskussion med S.

Vad ger det för intryck av Alliansens sammanhållning när ni lämnar olika besked med så kort tidsrymd emellan?

– Ja, det är alltid viktigt att försöka uppträda så samlat som möjligt inför väljarna, men jag vill gärna poängtera att den viktiga punkten är att försöka hitta en överenskommelse med S, där är beskedet likadant. Det finns ingen annan möjlighet. Hur ska vi annars förklara för väljarna att vi måste tillsätta presidieposter i utskotten, men vi har ingen överenskommelse om hur det ska gå till?

Du menar att det mycket väl kan bli så att SD får ordförandeplatser i utskotten till hösten?

– Jag kan inte i det här läget uttala mig om den frågan, eftersom vi ännu inte har en överenskommelse med S. Det enda jag kan säga är att vi från M:s sida har en bestämd uppfattning om att det vore väldigt bra om vi träffade en sådan här överenskommelse före valdagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Löfven: Alliansen beredd göra sig beroende av SD för att få makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Alliansen

Moderaterna

Tobias Billström

Liberalerna

Jan Björklund

Annie Lööf