Kristersson: Har inte exakt samma uppfattning i varje sak

Moderaternas partiledare om oenigheten inom Alliansen kring SD

avKenan Habul, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Oenigheten kring Sverigedemokraterna har varit stor inom Alliansen de senaste dagarna.

Men nu vill M-ledaren Ulf Kristersson tona ner konflikterna.

– Jag säger inte att vi har exakt samma uppfattning i varje sak. Men i de stora dragen för vad vi vill åstadkomma för Sverige är vi eniga, säger han.

Efter några turbulenta dagar då oenigheten inom Alliansen har varit på tapeten försöker nu M-ledaren Ulf Kristersson tona ner sprickan.

Aftonbladet träffade honom när han på onsdagseftermiddagen var på väg ut från ett gruppmöte med moderata riksdagsledamöter.

Hur är det med enigheten inom Alliansen?

– Enigheten i de stora frågorna har varit god. Och det har den varit hela tiden. Ni och alla andra letar efter skillnader i det lilla. Jag säger inte att vi har exakt samma uppfattning i varje sak, så är det inte. Men i de stora dragen för vad vi vill åstadkomma för Sverige är vi eniga. Vi är eniga om att vi både kan och vill regera landet för att vi har bättre förutsättningar än någon annan.

I morgon ska Ulf Kristersson träffa talmannen Andreas Norlén inför den runda samtal som föregår regeringsbildning.

– Jag kommer att berätta hur jag ser på läget och varför en Alliansregering är det naturliga resultatet av det här valet, säger Ulf Kristersson.

Hur går Alliansen in gemensamt i de här samtalen?

– Alla Allianspartier är helt överens om att en Alliansregering är det bästa för Sverige, har bäst förutsättningar. Alla är också överens om att det är ett svårt parlamentariskt läge och att det vore bra med långsiktiga reformer. Allt detta är vi överens om och det är det stora och viktiga just nu.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
Ulf Kristersson (M).

Sen finns det många saker man kan diskutera på vägen, säger Kristersson. Hans uppmaning är att det gäller att ”ha lite is i magen”.

– Det är ingenting som går i twitter-hastighet. Det här är gjort för en omsorgsfull och noggrann beredning, säger han.

Flera partiledare har i dag pratat om att de vill få igång samtalen över blockgränserna, hur ser du på det?

– Jag håller helt med om det. Vi har gjort en propå. Vi tar förnyade propåer och säger att det finns långsiktiga reformbehov som man oavsett regering måste komma igång med. Varje regering måste vara ödmjuk och inse att en del reformer tar längre tid än vad en enskild regering kan överblicka.

Kristersson pratar om vikten att komma överens över blockgränserna om bland annat bostads- och migrationspolitiken.

– Sen måste det göras genomtänkt, man måste veta vad man vill, man måste en färdriktning i de reformerna.

Kommer du att träffa statsminister Löfven och prata för Alliansen?

– Just nu pratar i vi inom Alliansen. Vi har varit måna, publikt och i direkt kontakt med Socialdemokraterna, att vi ser behovet av långsiktiga överenskommelser, alldeles oavsett vem som för stunden regerar Sverige. Vi tror att de egentligen ser samma behov och att storheten i att söka blocköverskridande överenskommelser prövas när man själv sitter i opposition. Det kan inte vara så att bara när man själv har makten är intresserad av kompromisser.

Är ni eniga om att ha is i magen?

– Det tror jag. Vi är rätt rutinerade, man ska inte låta sig jagas iväg. Det är många som har nerverna på utsidan av kroppen. Stoppa in nerverna på insidan igen och tänk efter, säger Ulf Kristersson.