Martin Strid JO-anmäls för sitt uttalande om muslimer

avEmma Lindström

SAMHÄLLE

Sverigedemokraten Martin Strid har JO-anmälts för sitt uttalande om att muslimer inte är fullvärdiga människor.

”För att människor ska vara lojala mot ett land ska de känna att landet respekterar dem, skyddar dem och upprätthåller deras värde”, skriver mannen som anmält.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Martin Strid

Det var på Sverigedemokraternas landsdagar i helgen som Sverigedemokraten Martin Strid gjorde det uppmärksammade uttalandet. I en debatt sa han att muslimer inte är fullt ut människor.

Hans anförande har mötts av kritik och Strid har själv ansökt om utträde ur partiet samt blivit anmäld för hets mot folkgrupp.

Nu har Martin Strids JO-anmälts av en muslimsk man. I anmälan skriver mannen att Martin Strid, precis som IS-krigare, tar sig rätten att döma andra människor.

”Om en muslim bor i Sverige och upplever att han inte är en människa, hur ska han då respektera landet och vara positivt till det?” skriver mannen.

”För att människor ska vara lojala mot ett land ska de känna att landet respekterar dem, skyddar dem och upprätthåller deras värde.”

Sverigedemokraterna har tagit avstånd från Martin Strid uttalande.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande han gör. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang någonsin, har Jimmie Åkesson sagt i SVT:s Agenda.

Så har det gått för SD i riksdagsvalen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM