Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kakabaveh: V-ledningen delar länkar om mig

Uppdaterad 2019-08-28 | Publicerad 2017-12-03

Amineh Kakabaveh riktar hård kritik mot personer i Vänsterpartiets verkställande utskott som hon menar försöker tysta henne.

Detta genom att dela artiklar om henne på sociala medier.

– De har inga andra vapen än att tysta ner den här rösten, säger hon i Söndagsintervjun i P1.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh har under lång tid befunnit sig i en infekterad konflikt med partiledningen. 

Den handlade dels om olika syn på hur partiet ska driva frågan om hedersvåld och kvinnoförtryck, men också om att hon delat en rasistisk film som på Facebook

I slutet av veckan kunde Aftonbladet avslöja att valberedningen föreslår att hon petas från riksdagslistan i Stockholm inför valet 2018. Men när medlemmarna i partidistriktet Storstockholm sagt sitt lyftes hon ändå in på plats åtta på listan.

”Tystar ner den här rösten”

I söndagsintervjun berättar Amineh Kakabaveh att personer i det verkställande utskottet i samband med att hon petades från listan, spred länkar till kritiska artiklar från Expo om när hon delade den rasistiska filmen.

– I dag såg jag att vissa i VU lägger ut artiklarna om Expo skrev om filmen, om delningen som var ett misstag. Nu lyfter de detta för de har inga andra vapen för att tysta ner den här rösten som för kampen mot hedersförtryck, mot islamsk fundamentalism och mot religiös sekterism, säger hon i Söndagsintervjun i P1.

– För att inte diskutera det här så lyfter man det här i sociala medier, av ledningen som faktiskt gick ut och sa att ”nu går vi vidare”.

Stöd från andra partier

Hon berättar samtidigt att hon fått starkt stöd från riksdagsledamöter över hela det politiska fältet.

– I går när jag kom i riksdagen jag fick stora kramar från Jan Björklund, Birgitta Ohlsson och Anders Ygeman, från moderater till miljöpartister. De säger att ”vi är med dig, du är inte ensam, du ska få plats, det är skandalöst”. De delar kampen mot sekterism och hedersförtryck, säger Amineh Kakabaveh.

Hon får också frågan om det i spåren av meeto-rörelsen går att peka ut enskilda grupper eller om problematiken egentligen handlar om globala strukturer, vilket hennes eget parti brukar lyfta fram.

– Absolut, patriarkatet är globalt, patriarkatet är som cancersjukdom - den ger olika symptom. Hederskulturen är ett av dem.