Åkessons sambo utmanas – av Socialdemokraterna

avAnette Holmqvist

Nu utmanas Louise Erixon (SD) om posten som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

Socialdemokraternas Johanna Beijer ställer upp som motkandidat – och bara tre extra röster krävs för att hon ska platsen.

– Majoriteten av sölvesborgarna vill inte ha en SD-företrädare i ledningen, säger Beijer.

I Sölvesborg har Sverigedemokraterna gått ihop i ett majoritetssamarbete med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala partiet SOL, Sölvesborg och Lister.

Därmed kan Louise Erixon, sambo med SD-ledaren Jimmie Åkesson, den 26 november väljas till kommunstyrelsens nya ordförande.

Men nu står det klart att hon utmanas på positionen.

1 av 2 | Foto: Emma Söderbom
Johanna Beijer, Socialdemokraterna.

Endast tre extra röster krävs

Johanna Beijer, gruppledare för S på orten och vice ordförande i partidistriktet, går på mötet upp som motkandidat mot Erixon.

Hon förklarar det med att ”majoriteten av sölvesborgarna” inte vill ha en sverigedemokrat som kommunstyrelsens ordförande, eftersom S blev största parti i valet.

– Blir det nu så att fullmäktige ändå väljer en sverigedemokrat, då vet sölvesborgarna att M, KD och SOL tycker det är helt okej att ge SD inflytande över politiken, säger Beijer.

För att S-kandidaten ska vinna krävs enbart tre röster utöver dem hon räknar med från V, C och L som Socialdemokraterna samarbetar med på orten.

Att byta block kan underlättas av att omröstningen sker slutet, som brukligt i kommunen vid personval.

Johanna Beijer vågar dock inte sia om hur omröstningen kommer att sluta. Däremot, framhåller hon, har det funnits en oenighet inom Moderaterna lokalt kring att samarbeta med SD.

M: Kan inte hota vår kandidat

Moderaternas gruppledare Emilie Pilthammar har tidigare sagt till SVT Blekinge att hon inte är orolig för att hennes partikamrater ska rösta mot Louise Erixon.

– Jag tror absolut inte att Johanna Beijer kan hota vår kandidat. Jag är inte ett dugg orolig för det, sa hon till kanalen.

På riksplanet har Moderaternas ledning varit avvisande till SD-samarbetet i Sölvesborg.

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, sa vice partisekreteraren Anders Edholm i ett uttalande.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!