Duellstriden om flyktingpolitiken

1 av 7
SAMHÄLLE

Slaget mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra stod om invandringspolitiken.

Efter duellen i TV4 fortsatte de anklaga varandra för att sakna stöd för att driva igenom sin politik framåt.

– När Moderaterna lägger förslag så vet vi att Centerpartiet har en helt annan uppfattning när det gäller migrationspolitiken, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) var först ut i TV4:s partiledardueller som inleddes i går kväll. Just nu visar mätningar att det är migrationspolitiken som svenska folket tycker är viktigast - och det var också det ämne som orsakade hårdast debatt mellan de båda.

Ordväxlingarna kom dock inte att handla om den nuvarande politiken - som de båda står bakom. Kinberg Batra anklagade i stället Löfven för att vägra ge besked om vad som ska hända när den tillfälliga lagstiftningen, som innebär en mer restriktiv invandringspolitik och kom till efter flyktingkrisen, upphör att gälla 2019.

Hård duell om flyktingpolitiken framåt

Själv har hon varit tydlig med att hon vill att lagen, som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd för alla nyanlända, ska bli permanent. Efter duellen menade hon att statsministern vägrat svara.

– Vi skiljer oss åt, jag står för vad jag tycker som partiledare och är beredd att agera framåt. Det vill jag ge tydliga besked om och det har jag gjort om att vi moderater har omprövat vår politik. Nu har vi ju en tillfällig lagstiftning, där vi är överens. Men vad som ska hända när den löper ut, det tycker jag svenska folket förtjänar besked om.

Löfven poängterade att Sverige inte ska tillbaka till den situation som rådde förra hösten, då antalet asylsökande ökade lavinartat. Men han menade att det är orimligt att ge besked i frågan innan det finns gemensam EU-lagstiftning på plats.

– Det finns ett förslag från EU-kommissionen nu som diskuteras av medlemsländerna. Jag är inte naiv och tror att det är lätt att få det på plats, men när vi har det så har vi långsiktigt mycket bättre garantier på att trycket på Sverige inte ökar igen.

I duellen fokuserade i stället Löfven på att peka på sprickor inom Alliansen är det gäller migrationspolitiken. Framför allt Centerpartiet är motståndare till delar av den hårdare lagstiftningen och senast i går gick partiets talesperson i frågan, Johanna Jönsson, ut och sa att hon inte tyckte om den nya tuffare M-linjen.

Anklagelser om splittring

Löfven menade att Kinberg Batra inte har en samlad borgerlighet bakom sig.

– Miljöpartiet och Socialdemokraterna sitter i regeringsställning och det är vi som har hanterat den här jättesvåra situationen. När nu M lägger förslag så vet vi att C har en helt annan uppfattning när det gäller migrationspolitik. Då tycker jag från min sida att det är helt legitimt att fråga hur det ska gå ihop, säger Löfven efter debatten.

Men Kinberg Batra kontrade och menade att Löfven har stora problem med sin regeringspartner Miljöpartiet, som vill att flyktingpolitiken ska bli generösare efter att lagen slutat gälla 2019.

Efter duellen utvecklade hon.

– En alliansregering kommer ta ansvar för en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Sverige kan inte gå tillbaka till det som var ohållbart.

ARTIKELN HANDLAR OM