Aftonbladet avslöjar: Så blir Löfvens jätteoffensiv

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Statsministerns panikplan ska lyfta partiet ur krisen

1 av 4

Nu ska Stefan Löfven, S-ministrar och partiföreträdare tala med en mun – om ”den svenska samhällsmodellen”.

I dag sjösätter statsministern en jätteoffensiv som ska bli den röda tråden för arbetet under mandatperioden.

– Vi tänker ta den här fajten, säger Löfven, som inleder med tal till välfärdsarbetarna i eftermiddag.

Regeringen med Stefan Löfven i spetsen har fått svidande kritik för att vara "vilsen" och sakna en röd tråd för sitt arbete. En rad av partiets företrädare har dessutom efterlyst ett gemensamt projekt att samlas kring.

Samtidigt har S mycket svårt att övertyga i väljaropinionen. Partiet har tappat en stor del av det stöd man fick i valet 2014, enligt opinionsinstituten.

Enligt vad Aftonbladet erfar har S-krisen funnits högst upp på partitopparnas dagordning den senaste tiden.

Krisplan

I fredags samlades S innersta krets i Göteborg och lade fast planen för framtiden.

Med start i dag ska man gå till hårt försvar för "den svenska samhällsmodellen". Såväl den offentligt finansierade välfärden som att fack och arbetsgivare sätter villkoren på arbetsmarknaden ska försvaras.

Samtidigt ska konflikten med Alliansen skärpas, då S-ledningen anser att de borgerliga partiernas lösningar hotar det svenska systemet.

Stefan Löfven bekräftar uppgifterna, och säger:

– Vi vill utveckla den svenska modellen, det är viktigt. Vi ska komma ihåg hur mycket det betytt för vårt land att vi har en arbetsmarknad som sköts av parterna och en generell välfärd som gör att alla får del av en bra skola, en bra sjukvård och att vi är ett öppet land som kan exportera.

Arbetet ska genomsyra alla politiska nivåer under mandatperioden. S-statsråden ska ut i landet de närmaste veckorna och prata om den svenska modellen. Samtidigt kommer kommunikationen från regeringskansliet och S att fokusera på frågan. Enligt vad Aftonbladet erfar har S varit i kontakt med flera kommunikationsbyråer med planer på en reklamkampanj i mångmiljonklassen.

– Det här blir det största politiska projektet, den röda tråden, säger en S-källa.

Dömer ut Alliansens lösningar

Stefan Löfven själv sparkar i gång arbetet i eftermiddag med ett tal till välfärdsarbetarna bland personal och boende på Rågsveds servicehus i Stockholm. Även ministrarna Åsa Regnér och Gabriel Wikström deltar.

– Det är viktigt för oss att visa att vi prioriterar den svenska välfärden och den svenska modellen. Vi har ju, till skillnad från den förra regeringen, valt att investera i välfärden. Lösningen är inte lägre löner för välfärdsarbetarna, som en del utav oppositionen tycker. Det är ingen framtidsutsikt. Det är fler kollegor på jobbet i stället, säger Löfven.

Med storoffensiven hoppas S kunna hejda den negativa trenden. Man vill flytta debatten från att handla om hårdare tag och inskränkningar för asylsökande till frågor där S har en stolt historia som samhällsbyggare och försvarare av arbetstagares rättigheter.

"Siffror åker upp och ner"

Samtidigt hoppas partiet att också bilden av Löfven som ledare ska stärkas med ett tydligare budskap.

– Nu får han prata om frågor där han verkligen bottnar, det han jobbat med i hela sitt vuxna liv, säger en socialdemokrat.

Strategin med fokus på den svenska modellen handlar också om flyktingsituationen där Sverige tagit emot 160 000 asylsökande under förra året.

– Nu har vi fått ner den siffran och vi ska se till att ha ett mottagande som garanterar att den svenska välfärden fungerar. Däremot vet vi att flera av dem som kommer från andra länder och som kommer få stanna, de har jobbat i äldreomsorgen och annan vård och därför arbetar nu parterna med att de ska få jobb, säger Löfven.

Stefan Löfven vill dock inte sia om den nya offensiven räcker för att vända trenden.

– Det vet man aldrig, siffror åker upp och ner. Jag tänker inte låta mig störas av detta. Mitt fokus är att människor ska ha jobb i Sverige, vi ska klara skolan och vi ska stå upp för och utveckla den svenska modellen, så att vi kan erbjuda också ungdomar som nu växer upp en stark välfärd och äldreomsorg i framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE