Anna Kinberg Batra

AKB inför resa: ”Relationerna med Israel måste bli bättre”

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

I nästa vecka gör Anna Kinberg Batra en resa till Israel och Palestina.

M-ledaren är tydlig med att de svenska relationerna med israelerna måste förbättras.

– Relationerna fungerar inte i dag, det kan bara bli bättre utifrån där vi är nu, säger hon.

Den rödgröna regeringens beslut att erkänna Palestina som stat efter valet 2014 hyllades av landets president Mahmoud Abbas. Men sedan beskedet kom har relationerna mellan Sverige och Israel varit skakiga. Utrikesminister Margot Wallström (S) har vid flera tillfällen fått hård kritik av högt uppsatta politiker i landet och har stoppats från att göra ett officiellt besök.

I nästa vecka gör Moderaternas partiledare en resa till regionen. Den 4-7 september besöker hon både Israel och Palestina. Till Aftonbladet säger hon att målet med resan bland annat är att etablera kontakter och relationer på hög nivå.

– Men jag åker även dit för att lära mig och få fördjupad förståelse om en komplicerad region. Sedan är det så att jag aldrig varit där och nu fick jag möjlighet att åka dit, säger Kinberg Batra.

”Relationerna måste bli bättre”

Under fredagen talade M-ledaren med Margot Wallström och informerade henne om det stundande besöket. Hon har möten inplanerade med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas premiärminister Rami Hamdallah.

Allianspartierna har tidigare riktat skarp kritik mot Margot Wallströms agerande som man menar försvårat för Sverige att ha bra relationer med Israel. Kinberg Batra är tydlig med att relationerna i dag ”inte fungerar”.

– Det kan bara bli bättre utifrån där vi är nu. Ingenting blir bättre om man inte talar med varandra. Jag tycker det är viktigt att kunna ha kontakt med både Israel och Palestina, både nu och under nästa regering, säger hon.

Vill lägga erkännandet bakom sig

M-ledaren var själv kritisk mot regeringens beslut att erkänna Palestina som stat. Men i dag menar hon att frågan är färdigdiskuterad.

– Sverige har erkänt staten Palestina. Det gäller. Debatten om hur det gick till och under vilka former måste vi lägga bakom oss.

Inför resan har hon tagit hjälp av judinnan Petra Kahn Nord från Judiska ungdomsförbundet och muslimen och samhällsdebattören Siavosh Derakhti. Både arbetar med att överbrygga hat och fördomar i Sverige.

– Jag har fått upp ögonen för deras arbete i Sverige där de har gjort stora insatser mot hat och för förståelse. De rekommenderade mig att besöka Seeds of Peace i Jerusalem. Det ska jag försöka göra. Där jobbar de just med ungdomar för att överbrygga motsättningar och hat som finns i dag. Det börjar ju alltid med ungdomar och där kan man göra stor nytta.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Anna Kinberg Batra

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Kinberg Batra

Israel

Palestina

Benjamin Netanyahu

Rami Hamdallah

Siavosh Derakhti