Hon föreslås ta över efter Romson

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Ex-journalisten Isabella Lövin föreslås bli nytt språkrör

1 av 2

Isabella Lövin, 53, flyger kors och tvärs över världen i rollen som biståndsminister.

Nu föreslås ex-journalisten ta över som språkrör efter Åsa Romson.

Sitt publika genombrott fick hon med boken "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken".

När Isabella Lövin utsågs till biståndsminister i Stefan Löfvens regering 2014 satt hon i EU-parlamentet för Miljöpartiet. Det var hennes andra period i parlamentet där hon först tog plats 2009.

Lövin har en lång karriär som journalist bakom sig.

Utmärkte sig i fiskefrågor

Hon har enligt Wikipedia arbetat som reporter och producent för en rad olika redaktioner, däribland Damernas Värld, Vi Föräldrar och Sveriges Radio, men hon har också skrivit kolumner om miljö för Expressen.

Men det var boken "Tyst hav - Jakten på den sista matfisken" som blev hennes publika genombrott. För boken belönades hon med Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Efter genomslaget med boken värvades hon till Miljöpartiet och i rollen som parlamentariker i EU var det främst i fiskefrågor som hon utmärkte sig.

Vill fokusera på framgångar

Under tiden i regeringen har hon rest kors och tvärs i uppdraget som biståndsminister.

På hennes bord har frågor som rör svenska hjälpinsatser utomlands, hållbar utveckling i omvärlden och globala målsättningar som till exempel att utrota fattigdomen och jämställdhet och egenmakt för alla.

I en stor intervju i DN nyligen slog Isabella Lövin fast att hennes parti nu måste visa sig dugliga i regeringsarbetet och sätta större fokus på vad man åstadkommit.

– Jag är övertygad om att vi kommer att klara den här mandatperioden och visa att vi är regeringsdugliga. Om vi inte klarar det kommer vi ha oerhört svårt att komma igen, sa hon till DN och fortsatte:

– Sedan vi kom in i regeringen har vi tillfört miljösatsningar på tre miljarder. Vi är numera världens största biståndsgivare i klimatanpassning och grön energi. Vi har gjort jättestor skillnad i våra hjärte­frågor. Vi har tagit ansvar i den kanske största krisen i svensk politik i modern tid.

Bristande erfarenhet

När Aftonbladet har ringt runt bland miljöpartister beskriver många Isabella Lövin som "kompetent och tydlig". Bland de som är mer skeptiska framhålls att hon har en "bristande politisk erfarenhet".

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM