Nu kräver fler i MP att Romson avgår

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

SAMHÄLLE

Kritiken mot Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tilltar i styrka.

Nu kräver flera tunga partikamrater att hon lämnar sin post.

– Det har gått så långt att jag helt enkelt inte tror att hennes förtroendesiffror går att vända längre. Då måste vi ha en person som kan ta över, säger förre riksdagsledamoten och MP-profilen Magda Rasmusson.

Kritiken mot Miljöpartiets språkrör Åsa Romson tilltar nu i snabb takt. I går sa EU-parlamentarikern och ex-språkröret Peter Eriksson att hennes låga förtroendesiffror bland väljarna är problematiskt. Nu flera MP-profiler ut och kräver att Romson byts ut på kongressen i Karlstad 13-15 maj. En av dem är Magda Rasmusson, som fram tills nyligen var riksdagsledamot och språkrör för Grön ungdom.

Hon menar att de låga förtroendesiffrorna för Romson inte kommer att gå att vända.

– För att kunna förändra i politik så måste man ha människors förtroende. Annars kommer du inte få igenom något i förhandlingar, inte vinna val och inte kunna växa. Allt det som ett grönt parti i vår tid måste göra för att kunna förändra samhället. Det har gått så långt att jag helt enkelt inte tror att hennes förtroendesiffror går att vända längre. Då måste vi ha en person som kan ta över, säger Rasmusson.

Kräver att Romson lämnar

Det andra språkröret, Gustav Fridolin, är hon inte lika kritisk till i dagsläget.

– Jag tror egentligen att hela partiledningen, där båda språkrören ingår, behöver tänka över väldigt mycket hur vi kunde hamna i den här situationen. Men jag tror att det framför allt är Åsa Romsons förtroendesiffror som det är fel på i det här läget.

Rasmusson, som fick uppdraget att företräda MP under höstens blocköverskridande samtal om flyktingpolitiken, pekar ut Isabella Lövin som den hon vill se som Romsons efterträdare.

– Jag tror att det finns flera bra kandidater och jag hoppas att valberedningen går igenom det väldigt noggrannt. Personligen tror jag att till exempel Isabella Lövin vore en bra kandidat. Delvis för att jag tror att hon har den erfarenheten och profilen som behövs och ett starkt engagemang i miljöfrågor som vi behöver.

Magda Rasmusson välkomnar måndagens besked från Romson och Fridolin – som innebär att deras stöd i partiet nu ska prövas på nytt.

– Det var väldigt modigt och starkt och jag tycker det tyder på den öppenhet som vi vill ha i vårt parti. Där har jag landat i, efter ganska lång tids fundering, att vi måste byta ut i alla fall ett av språkrören.

Kräver nystart på flera plan

Hon menar samtidigt att MP är i skriande behov av en nystart på flera plan.

– Det är bland annat en ledarskapsfråga, men så klart också kring internkulturen och hur vi behöver uppträda som företrädare när vi ställs inför konflikter när det gäller båda värderingar och praktisk politik. Men även vad vi ska gå till val på 2018 och vilket parti vi ska vara framöver.

Rasmusson säger att det just nu inte är så mycket som går de grönas väg.

– Vi sitter i regeringen och har jättemycket att påverka, men vi är fast i det här just nu. Därför behöver vi en nystart för att kunna vinna förtroende igen, växa och förändra samhället så att det kan bli grönare och bättre.

”Av omtanke för partiet behöver vi nystart”

Även Lennart Olsen, partistyrelseledamot och MP-veteran, vill att Romson lämnar sitt uppdrag.

– Redan innan den senaste veckans händelser har hon under ganska lång tid legat väldigt lågt i alla förtroendemätningar, bland annat på grund av en del olika misstag hon har gjort. Jag tror tyvärr inte att hon har någon chans att komma tillbaka i nästa val. Visst kan det inträffa under, men sannolikheten verkar inte så stor.

Olsen, som jobbade som politiskt sakkunnig i regeringskansliet under samarbetsåren med Socialdemokraterna under 2002-2006, säger att han har förtroende för Gustav Fridolin, men att Romson behöver gå för partiets bästa.

– Av omtanke för partiet tror jag att vi behöver en nystart med en annan person som kvinnligt språkrör, säger han.

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) är inne på samma spår.

– Jag vill inte föregripa valberedningens arbete, men politik är en förtroendebransch och jag tror det är svårt att gå in i en valrörelse med så låga siffror som Åsa har just nu, säger han.

"Det vi öppnade för"

Åsa Romson kommenterade avgångskraven mot henne vid en debatt i riksdagen. Hon menade att den diskussion som nu kommit igång var precis det som språkrören avsåg med sitt besked i går, att de vill att kongressen ska pröva deras förtroende.

– Att det då finns personer i partiet som har åsikter och pratar med valberedningen om det är precis den process som Gustav Fridolin och jag öppnade upp för, säger hon till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE